Loading...

Izleti i ekskurzije

IT gimnazija u Kragujevcu organizuje izlete i eksurzije u zemlji i inostranstvu

Sasvim je očekivano pitanje koje, na prvom mestu upućuju budući učenici, a zatim i njihovi roditelji ili, pak staratelji, vezano za organizaciju ekskurzije. Baš iz tog razloga smo odlučili da na jednom mestu navedemo sve informacije koje se odnose i na izlete i na ekskurzije, koje IT gimnazija u Kragujevcu organizuje u toku školske godine. S obzirom na to da u ovoj obrazovnoj institucija funkcioniše i Učenički parlament i Savet roditelja, pa će svakako oni na vreme biti informisani o postupku odabira destinacija i ponuđača i za izlete u okviru svakog razreda izabranog smera i za ekskurzije.

Izleti i ekskurzije - IT Gimnazija Kragujevac

Da li IT gimnazija u Kragujevcu organizuje ekskurzije?

Samim tim što je IT gimnazija Kragujevac akreditovana da organizuje nastavu za ukupno šest obrazovnih profila, u ovom trenutku, to podrazumeva da se ekskurzija organizuje za svako odeljenje u okviru njih odvojeno, a da se destinacija, odnosno njeno trajanje razlikuje u zavisnosti od razreda.
Podrazumeva se da će Savet roditelja u dogovoru sa direktorom pomenute obrazovne institucije i sa ostalim članovima komisije, koja se u tu svrhu i oformljuje, da odluči o svemu što se odnosi na sprovođenje ekskurzije za konkretni razred.

Po kom principu se organizuju ekskurzije?

Način na koji se organizuje odlazak na ekskurzije u okviru IT gimnazije u Kragujevcu je potpuno isti kao i u svim srednjim školama na teritoriji Republike Srbije i praktično govoreći, propisan je aktuelnim zakonom.
Dakle, predviđeno je da direktor i ostali članovi komisije, a tokom dogovora sa članovima Saveta roditelja, koji takođe funkcioniše u školi, pregledaju prispele ponude, kako bi izabrali najbolju moguću za učenike određenog razreda, a u okviru jednog od šest smerova, koji su zastupljeni u toj obrazovnoj instituciji.
Posebno se obraća pažnja na kvalitet ponude, ali i na reference ponuđača, te se primarno bira ona turistička agencija čije je iskustvo u organizovanju ekskurzija bogato i koja ima najbolju referenc listu.
Što se tiče plaćanja, teži se da ono bude na rate, kako bi roditelji, to jest staratelji svakog pojedinačnog učenika što lakše podneli taj trošak.
Odabir destinacija je prepušten i članovima Saveta roditelja i specijalno osmišljenoj komisiji za tu svrhu, ali se tom prilikom obavezno uvažava mišljenje svakog pojedinačnog učenika, tako da se nakon pribavljanja ponuda radi anketa, a čiji rezultati svakako imaju udela u izboru destinacije.
Takođe je dobro da napomenemo i to da IT gimnazija u Kragujevcu teži da svojim učenicima omogući i najkvalitetniju ekskurziju, tako da se ona u većini slučajeva organizuje van granica naše zemlje.
U zavisnosti od razreda za koji se organizuje ekskurzija, odnosno od smera, obično ona biva organizovana u toku prolećnih meseci, a ponekad i tokom jeseni, o čemu se takođe dogovaraju članovi Saveta roditelja i posebno oformljene komisije za odabir najbolje ponude.

Da li se i kada organizuju izleti?

U skladu sa odredbama nastavnog programa za jedan od šest obrazovnih profila, ali I u zavisnosti od razreda, tokom svake školske godine se sprovode i izleti, koji mogu trajati jedan ili dva dana.
Primarni cilj koji IT gimnazija u Kragujevcu tom prilikom sledi jeste da svim svojim učenicima omogući da se na što lepši i bolji način upoznaju sa prirodnim lepotama naše zemlje, ali i da posete brojne spomenike i obeležja, te da čuju različite poučne priče, kojima će svakako obogatiti svoje znanje.
Svakako, kao i kod ekskurzija, izleti se organizuju prema jasno definisanom planu, a u skladu sa vremenskim prilikama, te svakako stručni tim ove obrazovne institucije donosi odluku gde će i kada oni biti organizovani, pa obaveštava učenike, odnosno njihove roditelje, to jest staratelje o potrebnim detaljima. Ističemo da se najčešće organizuju izleti u okviru kojih se obilazi Đavolja varoš, zatim kanjon reke Uvac ili, pak dvorci Vojvodine, ali i hidroelektrana Đerdap i Đerdapska klisura, te mnoge druge zanimljive destinacije, po kojima je naša zemlja dobro poznata.