Loading...

Srednja mašinska škola

Tehničar optike srednja škola Beograd

Tehničar optike

Ne samo da svi koji su zainteresovani za sticanje diplome za zanimanje tehničar optike mogu pohađati odabrani način školovanja u Kragujevcu, u kome funkcioniše IT gimnazija, već to mogu učiniti i u izdvojenom odeljenju te obrazovne institucije u Beogradu. Potrebno je da svi koji su zainteresovani u …
Više
Mehaničar optike srednja škola Beograd

Mehaničar optike

S obzirom na to da je zanimanje mehaničar optike trećeg stepena, to podrazumeva da kandidati zainteresovani za školovanje imaju obavezu nastavu da pohađaju tri godine ukupno. Posle toga se mogu odlučiti ili za pronalazak zaposlenja u struci ili za nastavak školovanja, ali tek nakon što pristupe prog…
Više

Čini se da je uvek popularno školovati se za neko zanimanje u okviru mašinske struke. I dok je ranije mnogo više dečaka odlučivalo da se školuje za takva zanimanja, danas se i devojčice odlučuju da steknu zvanje mašinski tehničar ili tehničar optike, zatim mehaničar optike, te neko drugo iz područje rada mašinstvo.

Slobodno možemo reći da postoje brojne mašinske škole u našoj zemlji i to u gotovo svakom gradu. A upravo sa njima IT gimnazija Kragujevac, odnosno njeno izdvojeno odeljenje u Novom Pazaru, kao i u Beogradu ostvaruju uspešnu saradnju. Inače, to se posebno odražava na kvalitet prakse, jer kandidati koji se školuju u toj struci imaju priliku da uče od eminentnih stručnjaka.

Srednja mašinska škola

Pored toga što je omogućeno školovanje za zanimanje mehaničar optike III stepen, odnosno tehničar optike IV stepen, nudi se i mogućnost školovanja za zanimanja bravar, zatim tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina, a u ponudi je i zanimanje elektrotehničar računara, tehničar mehatronike i mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Trebalo bi pomenuti da mašinska struka podrazumeva i školovanje za zanimanje elektromehaničar za rashladne i termičke uređaje, kao i za zanimanje metalostrugar, zatim zavarivač i mašinbravar. Sem njih, mašinska škola organizuje i školovanje za obrazovni profil mehaničar hidraulike i pneumatike, zatim industrijski mehaničar i operater mašinske obrade.

Uz to što se mogu odlučiti da pohađaju redovno školovanje za neko od zanimanja iz pomenute struke, svi koji su zainteresovani mogu to učiniti i kroz pohađanje nastave vanrednog. Stakođe, IT gimnazija nudi i stručno osposobljavanje za zanimanje tehničar optike ili mehaničar optike, te za mnoga druga zanimanja koja su vezana za mašinsku struku. A osim ta tri programa, ova obrazovna institucija je specijalizovana i za sprovođenje programa dokvalifikacije, odnosno prekvalifikacije.

Ono što moraju svi, koji su zainteresovani za školovanje u toj struci da znaju jeste da se svi programi usklađuju sa pravilima, koja prethodno donosi nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naše zemlje. Samim tim su zastupljeni kako opšteobrazovni predmeti, tako i stručni, odnosno stručna praksa u skladu sa pravilima.

Nastavni kadar koji bira IT gimnazija je izuzetno značajan za kvalitet edukacije, jer se radi o najpoznatijim i najpriznatijim stručnjacima u oblasti mašinstva u našoj zemlji.

Perspektiva zapošljavanja za sva ona lica, koja poseduju diplomu za zanimanje mašinske struke je na visokom nivou. Naime, u pitanju su tražena zanimanja, a kako na području naše zemlje, tako isto i u zemljama regiona i u celom svetu.

Ističemo da su određeni obrazovni profili trećeg stepena, dok ima i onih za koje školovanje traje četiri godine. A u zavisnosti od toga za koje zanimanje se kandidat bude opredelio, moći će i da se doškoluje ili prekvalifikuje ukoliko to bude odlučio u nekom trenutku.

Svakako je najbitnije da diploma, koju će steći pošto bude završio sa pohađanjem odabranog obrazovnog profila u oblasti mašinstva jeste pravno i zakonski priznata. Ne samo da bi trebalo da upiše podatak o njenom posedovanju u svoju radnu biografiju, te da tako unapredi šanse za pronalazak boljeg zaposlenja, nego bi trebalo i da u poslovnici Nacionalne službe za zapošljavanje zahteva njen zvaničan upis.