Loading...

Srednja medicinska škola Niš

Medicinska sestra tehničar Beograd

Medicinska sestra – tehničar

Spisak zanimanja koja su iz godine u godinu naročito tražena među mladima je vrlo interesantan, prosto zato što se uvek u samom vrhu te liste nalaze i zanimanja medicinske struke. Zato i treba znati da Srednja medicinska škola Beograd svim zainteresovanima pruža mogućnost da steknu diplomu za izabra…
Više
Farmaceutski tehničar srednja škola

Farmaceutski tehničar

U okviru područja rada zdravstvo i socijalna zaštita postoje brojni obrazovni profili, koji su mladima naročito interesantni. A osnovni razlog za to jeste što nakon sticanja diplome za neko od tih zanimanja kandidati, u principu relativno lako i brzo mogu da pronađu zaposlenje. Upravo zato Srednja m…
Više

U skladu sa rešenjem broj 022 - 05 - 00047/ 2017 – 03 Srednja medicinska i IT gimnazija Niš, čije se prostorije nalaze u ulici Obrenovićeva broj 12 do 26 stekla je pravo da organizuje nastavu i u području rada zdravstvo i socijalna zaštita, a za obrazovne profile četvrtog stepena medicinska sestra - tehničar i farmaceutski tehničar.

Konkretno rešenje izdalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije na dan 27. februara 2023. godine, a u skladu sa aktuelnim zakonima i to najpre članom broj 136 stav 1 Zakona o opštem upravnom postupku, koji je objavljen u “ Službenom glasniku Republike Srbije ” broj 18 / 16 i broj 95 / 18, a zatim i u skladu sa članom broj 94 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ( objavljen u “ Službenom glasniku Republike Srbije ” broj 88 / 17, 27 / 18 – dr. zakon, 10 / 19, 6 / 20 i 129 / 21 ).

Neposredno pre donošenja pomenutog rešenja, nadležni iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije su utvrdili da Srednja medicinska i IT gimnazija u Kragujevcu, odnosno njeno izdvojeno odeljenje u Nišu ispunjava u potpunosti sve uslove propisane aktuelnim zakonima, a koji se tiču prostora, opreme, nastavnih sredstava i predviđenog broja nastavnika i stručnih saradnika, tako da može da organizuje nastavu u okviru obrazovnih profila medicinska sestra – tehničar i farmaceutski tehničar.

Srednja medicinska škola Niš

A ono što mnoge roditelje ili staratelje dece brine jeste cena školovanja u današnje vreme, ali bi trebalo da budu informisani i o tome da i te kako i o finansijama učenika, odnosno njihovih zakonskih staratelja vodi računa Srednja medicinska i IT gimnazija u Nišu, pa se u tom smislu slobodno može reći da su cene usklađene sa finansijskom moći građana naše zemlje, te u tom smislu ne postoji razlog za zabrinutost roditelja, odnosno staratelja dece.

Vrlo je važno da svi oni budu obavešteni i o tome da će njihova deca dobiti maksimalno kvalitetno obrazovanje, a po pristupačnim uslovima.

Isto tako bi trebalo istaći i podatak da je u konkretnom rešenju navedeno da Srednja medicinska i IT gimnazija Niš u potpunosti ispunjava sve zakonom propisana uslove koji se odnose ne samo na nastavni i stručni kadar, nego i na nastavna sredstva, odnosno opremu i prostor, neophodan za organizaciju nastave u području rada zdravstvo i socijalna zaštita, a za obrazovni profil medicinska sestra - tehničar, odnosno farmaceutski tehničar, koja su oba četvrtog stepena, što zapravo znači da će svako ko pohađa redovno ili vanredno školovanje u okviru te obrazovne institucije steći diplomu, koja je zvanično priznata, odnosno koja se nalazi u potpuno istom rangu sa diplomom svake druge srednje škole na teritoriji Republike Srbije, koja je priznata od strane nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, bez obzira da li je ona u državnom ili u privatnom vlasništvu. Zato i ističemo da bi kandidati koji imaju u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje otvoren radni dosije trebalo da posle sticanja te diplome iznesu zahtev zaposlenima u toj službi da podatak o posedovanju diplome za konkretno zanimanje upišu zvanično u njihov radni dosije, prosto zato što na taj način dokazuju da su kvalifikovani za obavljanje konkretnog zanimanja. Podrazumeva se da bi istu informaciju svako od kandidata trebalo da navede i u svoju radnu biografiju ( CV ), koja će na taj način sigurno biti obogaćena.

Važno je da svi koji su zainteresovani za pohađanje nastave u okviru obrazovnih profila u području rada zdravstvo i socijalna zaštita, a bez obzira da li je to smer farmaceutski tehničar ili smer medicinska sestra - tehničar znaju i to da Srednja medicinska i IT gimnazija u Nišu u potpunosti prilikom organizacije nastave poštuje sve smernice, koje navodi nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Takođe treba napomenuti i to da je uz redovno školovanje za pomenuto obrazovne profile, omogućeno i vanredno školovanje za sve kandidate kojma ta opcija više odgovara i koji naravno ispunjavaju uslove propisane zakonom. Ukoliko neko ima želju, može pohađati i program dokvalifikacije ili prekvalifikacije za konkretna zanimanja ove struke.

Po završetku školovanja u području rada zdravstvo i socijalna zaštita, odnosno u okviru smera medicinska sestra - tehničar ili na smeru farmaceutski tehničar, svi koji budu pohađali Srednju medicinsku i IT gimnaziju u Nišu, mogu ili da potraže odmah po sticanju diplome zaposlenje u konkretnoj struci ili da nastave svoje školovanje, bilo u okviru odabrane više škole ili izabranog fakulteta. A zainteresovanima su na raspolaganju i programi prekvalifikacije, odnosno dokvalifikacije za brojna zanimanja.

Idealna praksa - Sanitas Klinik