Loading...

Gimnazija Kragujevac

Gimnazija - opšti smer (sportsko odeljenje)

Gimnazija - opšti smer (sportsko odeljenje)

U principu, svaki svršeni osnovac koji nije siguran u kom smeru želi da nastavi svoje dalje školovanje, se vrlo često odlučuje da upiše upravo gimnaziju, a kako bi sebi na taj način “dao“ još četiri godine vremena da razmisli o budućem zanimanju. A po nepisanom pravilu, đaci se odlučuju baš za opšti…
Više

Dok je ranije školovanje u gimnazijama bilo isključivo rezervisano za decu, koja imaju želju da nastave svoje obrazovanje na odabranom fakultetu, danas se stvar malo promenila. Naime, s obzirom na to da postoje specijalizovane gimnazije, kao što su na primer računarska ili sportska, jasnije zbog čega vrlo često deca biraju upravo na taj način da se školuju.

Takođe je sve više i gimnazija opšteg tipa, a nakon čijeg završetka su kandidatima vrata mnogih fakulteta otvorena.

Gimnazija

Naravno, da i dalje postoji gimnazija društveno - jezičkog smera i prirodno - matematičkog, kao i specijalizovana jezička gimnazija.

A izuzev njih je dostupna i specijalizovana IT gimnazija u Kragujevcu, koja ima izdvojena odeljenja za sada u Beogradu i u Novom Pazaru. U okviru nje funkcioniše sportsko odeljenje.

Prednost školovanja na taj način je velika, mada postoje i određene mane. Radi se o tome da se u većini slučajeva kao neka vrsta mane školovanja u gimnazijama pominje činjenica da kandidati moraju da steknu fakultetsku ili diplomu neke više škole, a da bi mogli konkretnim poslom da se bave. Ipak, činjenica je da gimnazijsko obrazovanje zaista daje širinu i to je definitivno jedna od velikih prednosti takve vrste školovanje.

Svakako da je još jedna od velikih prednosti i to što postoje specijalizovane gimnazije, a prvenstveno se misli na sportsko odeljenje ili na računarsku gimnaziju, jer je ipak u tom slučaju edukacija donekle fokusirana.

Napominjemo da za apsolutno bilo koju gimnaziju da se kandidati odluče, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije isključivo biva zaduženo za formiranje programa nastave. Zapravo je potpuno svejedno da li je u pitanju redovno ili vanredno školovanje, te da li nekoga interesuje program prekvalifikacije ili dokvalifikacije, jer je program isključivo formiran od strane nadležnog ministarstva.

A u zavisnosti od toga koja gimnazija je u pitanju se definiše i program, mada se svakako fokus mahom stavlja na stručne predmete.

Tako na primer, u okviru društveno - jezičkog smera je akcenat stavljen na srpski jezik i književnost, te na strane jezike, dok je u okviru prirodno - matematičkog smera fokus svakako usmeren na prirodne nauke.

Obično je sportsko odeljenje, odnosno sportska gimnazija vrlo slična gimnaziji opšteg tipa, samo što se tada više izlazi u susret zahtevima kandidata vezano za slobodno vreme, odnosno za mogućnost da pohađaju treninge bez posledica po kvalitet obrazovanja.

Kada je u pitanju računarska gimnazija, tu je svakako fokus najpre usmeren na oblast računarstva i informatike.

Ukoliko neko ne zna čime želi da se bavi, obično je se odlučuje da upiše upravo gimnaziju. A nekako se uvek nameće da je najbolja odluka u tom slučaju da se opredeli za gimnaziju opšteg tipa, koja i nudi najšire obrazovanje.

Gimnazijska diploma je pravno validna, kao i diploma za svako drugo zanimanje, za čiju edukaciju je svakako specijalizovana IT gimnazija u Kragujevcu, odnosno njeno izdvojeno odeljenje u Novom Pazaru i u Beogradu. Trebalo bi da vlasnik te diplome zahteva od nadležnih u okviru poslovnice Nacionalne službe za zapošljavanje upis u njegov radni dosije, a podrazumeva se da će navesti u svojoj radnoj biografiji podatak o posedovanju diplome gimnazije odabranog smera, odnosno tipa.