Loading...

Prelazak iz bilo koje druge srednje škole u IT gimnaziju

Dozvoljen je prelazak iz bilo koje druge srednje škole u IT gimnaziju u Kragujevcu

Dobro je poznato da IT gimnazija u Kragujevcu teži da svima koji to žele, omogući maksimalno kvalitetno školovanje i to u okviru, čak šest obrazovnih profila, koji su u četvorogodišnjem trajanju. Iz tog razloga i naglašavamo da je prelazak iz bilo koje druge srednje škole u ovu obrazovnu instituciju moguće izvršiti na vrlo jednostavan način.

Prelazak iz bilo koje druge srednje škole u IT gimnaziju - IT Gimnazija Kragujevac

Kako funkcioniše prelazak iz bilo koje druge srednje škole u IT gimnaziju?

Prvo što se očekuje od svakoga ko želi da pređe iz bilo koje druge srednje škole, a bez obzira da li je ona privatna ili državna, kako bi školovanje nastavio u okviru IT gimnazije Kragujevac, jeste da izabere koji će smer da pohađa. U ovom trenutku je dostupno ukupno šest različitih smerova, a naglašavamo da je svaki od njih četvrtog stepena, to jest da školovanje traje ukupno 4 godine.
Administrator računarskih mreža je jedno od najtraženijih zanimanja u današnje vreme, a uz to je i prilično dobro plaćeno. Kandidati koji se opredele da školovanje nastave na ovom smeru će se osposobiti za postupak umrežavanja različitih uređaja, odnosno za njihovo postavljanje, te će naučiti i kako funkcionišu računarske mreže, zatim na koji način je potrebno održavati ih i servisirati. A budući da je u pitanju zanimanje koje je vrlo traženo na tržištu rada i naše zemlje i mnogih drugih, očekuje se da svako ko želi da pređe iz neke druge srednje škole i nastavi školovanje na ovom smeru, ubrzo po sticanju diplome pronađe i zaposlenje.
Drugi obrazovni profil koji IT gimnazija u Kragujevcu ima u ponudi jeste elektrotehničar procesnog upravljanja, a kandidati koji budu stekli diplomu za ovo zanimanje će posao vrlo lako naći i to primarno u kompanijama koje se bave proizvodnjom. Nastavni program za ovaj obrazovni profili je u potpunosti usaglašen sa onim koji je preporučen od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a uz niz stručnih predmeta obuhvata i određene opšte, kao i praktičnu nastavu.
Učenici, takođe mogu da se kvalifikuju i za zanimanje elektrotehničar za elektroniku na vozilima, a trebalo bi da zaposlenje pronađu vrlo brzo pošto budu postali vlasnici diplome za ovo zanimanje i to u okviru auto industrije. Osnovni cilj obrazovanja u okviru tog obrazovnog profila jeste da osposobi sve zainteresovane da samostalno utvrđuju kvarove elektronike na vozilima različite vrste, odnosno da ih otklanjaju na maksimalno profesionalan način, te da budu kvalifikovani za održavanje elektronike na vozilima.
Redovno i vanredno školovanje za zanimanje geodetski tehničar - geometar traje četiri godine, a izuzev u oblasti građevinarstva, kandidati koji budu odabrali da školovanje nastave na ovom smeru će moći da se zaposle i u oblasti vodoprivrede, ali i u mnogim drugim industrijskim granama, to jest svugde gde se zahteva prisustvo geometra. Kao i za većinu ostalih obrazovnih profila, tako je i ovde predviđen i teorijski i praktični deo, tako da svaki učenik biva u potpunosti osposobljen da potpuno samostalno obavlja sve poslove koji su vezani za sprovođenje različitih aktivnosti u oblasti, ali će i da nauči na koji način funkcionišu različite vrste merenja. Takođe će svaki đak, nakon sticanja diplome za pomenuto zanimanje da zna potpuno samostalno da koristi brojne namenske uređaje, ali će, između ostalog da nauči i kako se izrađuju skice na osnovu izvršenih merenja.
IT Gimnazija Kragujevac je akreditovana da sprovodi i edukaciju u okviru gimnazije opšteg smera (sportsko odeljenje), a na taj smer se primarno upisuju oni kandidati koji svoje sportske obaveze treba da usklade sa školovanjem.
Uz sve navedeno, dostupan je i obrazovni profil IV stepena, tehničar dizajna grafike, a svakako se od kandidata koji su za njegovo pohađanje zainteresovani, očekuje da imaju afiniteta prema umetnosti, to jest da su kreativni i žele tu kreativnost da ispolje upravo kroz ovaj vid dizajniranja.

Koja dokumenta treba priložiti prilikom prelaska u IT gimnaziju?

Kada učenici budu odlučili koji smer žele da pohađaju, biće potrebno i da se zvanično upišu, to jest da njihovi roditelji (staratelji) dođu u prostorije pomenute obrazovne institucije, kako bi potpisali sa njenim predstavnikom ugovor o detetovom školovanju. U tom slučaju je vrlo važno i da prilože validni lični dokument sa fotografijom, to jest da se neposredno pre nego što potpišu pomenuti ugovor i identifikuju.
Pored mogućnosti da identifikaciju izvrše uz korišćenje važeće lične karte, dozvoljeno im je i da prilože pasoš ili vozačku dozvolu, ali uz uslov da konkretnom dokumentu nije istekao rok važnosti. Takođe je obaveza svakog potpisnika ugovora da priloži očitan lični dokument, a u slučaju da poseduje onaj na kome se nalazi čip.
Pored toga je neophodno da bude dostavljena detetova krštenica, to jest njegov izvod iz matične knjige rođenih, kao i svedočanstva o završenim razredima određene srednje škole, ali i svedočanstvo završenih razreda osnovne škole.

Dodatne napomene:

  • svaki kandidat bira da li će pohađati redovnu ili vanrednu nastavu, a u skladu sa time dobija potrebne informacije o obaveznoj dokumentaciji
  • ako se odluči a pohađa vanrednu nastavu, biće oformljena komisija da bi bili utvrđeni diferencijalni ispiti
  • ukoliko je učenikova odluka vezana za redovno školovanje na jednom od dostupnih obrazovnih profila, podrazumeva se da je prethodno pohađao isti smer u nekoj drugoj srednjoj školi
  • sve dodatne informacije koje se odnose na prelazak iz bilo koje druge srednje škole u IT gimnaziju Kragujevac su, na zahtev dostupne zainteresovanim kandidatima, a dobiće ih ili direktno u prostorijama ove škole ili preko telefona