Loading...

Srednja optičarska škola Beograd

Tehničar optike srednja škola Beograd

Tehničar optike

Ne samo da svi koji su zainteresovani za sticanje diplome za zanimanje tehničar optike mogu pohađati odabrani način školovanja u Kragujevcu, u kome funkcioniše IT gimnazija, već to mogu učiniti i u izdvojenom odeljenju te obrazovne institucije u Beogradu. Potrebno je da svi koji su zainteresovani u …
Više
Mehaničar optike srednja škola Beograd

Mehaničar optike

S obzirom na to da je zanimanje mehaničar optike trećeg stepena, to podrazumeva da kandidati zainteresovani za školovanje imaju obavezu nastavu da pohađaju tri godine ukupno. Posle toga se mogu odlučiti ili za pronalazak zaposlenja u struci ili za nastavak školovanja, ali tek nakon što pristupe prog…
Više

Zanati se u velikoj meri vraćaju u modu, kada je u pitanju potražnja na trenutno aktuelnom tržištu rada. Iako su ranije ta zanimanja bila mahom zastupljena među učenicima sa nešto slabijim uspehom u školi, danas je situacija u svakom smislu drugačija. Zapravo je sve više učenika osnovne škole koje zanima Srednja optičarska škola Beograd, te zanimanja koja su u ponudi. Osim za obrazovni profi trećeg stepena, mehaničar optike, ova škola nudi mogućnost i pohađanja nastave u okviru obrazovnog profila tehničar optike, koji je četvrtog stepena. Uz sve to, učenici koji pohađanju nastavu u okviru obrazovnog profila trećeg stepena, a ako to žele, imaju mogućnost i da kasnije pristupe procesu dokvalifikacije, tokom koga će da steknu diplomu za zanimanje višeg stepena.

Ne treba zaboraviti ni to da je Srednja optičarska škola Beograd, rešenjem od 12. jula 2018. godine, koje je zavedeno pod brojem 022 - 05 - 0047 / 2017 - 03, od strane Ministarstva prosvetem nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije zvanično ovlašćena za sprovođenje nastave u okviru pomenutih obrazovnih profila u trogodišnjem, odnosno četvorogodišnjem trajanju. Zapravo je tim Rešenjem utvrđeno da Srednja optičarska škola Beograd ispunjava sve zahteve koji su propisani članom 136 stav 1 Zakona o opštem upravom postupku, objavljenom u „ Službenom glasniku Republike Srbije “, broj 18 / 16 i na osnovu člana broj 94 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je objavljen u „Službenom glasniku Republike Srbije “ broj 88 / 17, 27 / 18 - dr. zakon i 10 / 19, a koji se primarno odnose na ispunjenost propisanih uslova u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava i potrebnog broja nastavnika i stručnih saradnika za ostvarivanje nastavnih planova i programa u okviru obrazovnog profila tehničar optike, IV stepen i mehaničar optike, III stepen.

Srednja optičarska škola Beograd

Pored toga što je prostor u kome se nalazi ova škola, na adresi Makenzijeva 51 - 53, nadomak Hrama Svetog Save i Trga Slavija, savremeno opremljen, Srednja optičarska škola Beograd posebno vodi računa o tome da stručni kadar pohađa i dodatne edukacije, kako bi svi predavači bili na najbolji mogući način upoznati sa savremenim pristupom nastavi, koji će implementirati i u svoj rad, a kako bi neprekidno unapređivali kvalitet nastave.

Treba posebno istaći i to da se tokom organizacije nastave u potpunosti poštuju pravila nastavnog plana i programa, koji je propisan od strane nadležnih institucija. U tom smislu se nastava u okviru pomenutih obrazovnih profila organizuje i kroz teorijski i kroz praktični deo.

Kada je u pitanju teorijski deo redovnog školovanja za obrazovni profil tehničar optike, IV stepen ili mehaničar optike, III stepen, ona se organizuje u prostorijama ove srednje škole u Beogradu. Što se tiče praktičnog dela edukacije, koji je takođe propisan zvaničnim nastavnim planom i programom, Srednja optičarska škola Beograd taj deo edukacije organizuje u saradnji kako sa pojedincima iz te struke, tako isto i sa pravnim licima, koja već godinama, pa i decenijama unazad sa uspehom posluju na tržištu. Samim tim svi učenici imaju priliku da usavrše stečena teorijska znanja kroz praktičan rad, pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka u okviru konkretne oblasti.

Diploma za zanimanje mehaničar optike, III stepen, kao i diploma za obrazovni profil IV stepena, tehničar optike priznata je na teritoriji Republike Srbije, uzevši u obzir da je i Srednja optičarska škola Beograd zvanično priznata kao organizator i redovnog i vanrednog školovanja za konkretne obrazovne profile. Svi kandidati nakon sticanja diplome za jedno od ova dva zanimanja imaju pravo da zahtevaju njen upis u radni dosije, a ukoliko ga imaju otvorenog pri bilo kojoj ispostavi Nacionalne službe za zapošljavanje. Podrazumeva se da bi podatak o tome da su stekli diplomu za jedno od navedenih zanimanja trebalo da unesu i u svoju radnu biografiju, kao svojevrstan dokaz da su kvalifikovani ili za zanimanje tehničar optike ili za zanimanje mehaničar optike.

Prijavljivanje za redovno ili za vanredno školovanje u okviru bilo kog od pomenutih obrazovnih profila bi trebalo na vreme da izvrši svaki zainteresovani pojedinac u skladu sa pravilima, nakon čega će pristupiti i zvaničnom upisu, te će dobiti sve potrebne informacije o visini školarine i o načinu plaćanja, te o organizaciji nastave.