Loading...

Srednja medicinska i IT gimnazija Novi Pazar

Telefon
+381 60 6754467
+381 69 3090585
Adresa
Relje Krilatice 8, 36300 Novi Pazar
Medicinska sestra tehničar Beograd

Medicinska sestra – tehničar

Spisak zanimanja koja su iz godine u godinu naročito tražena među mladima je vrlo interesantan, prosto zato što se uvek u samom vrhu te liste nalaze i zanimanja medicinske struke. Zato i treba znati da Srednja medicinska škola Beograd svim zainteresovanima pruža mogućnost da steknu diplomu za izabra…
Više
Farmaceutski tehničar srednja škola

Farmaceutski tehničar

U okviru područja rada zdravstvo i socijalna zaštita postoje brojni obrazovni profili, koji su mladima naročito interesantni. A osnovni razlog za to jeste što nakon sticanja diplome za neko od tih zanimanja kandidati, u principu relativno lako i brzo mogu da pronađu zaposlenje. Upravo zato Srednja m…
Više

Sa oko 100 000 stanovnika, koliko ih živi u širem području, Novi Pazar je po veličini drugi grad Raškog okruga. U užem gradskom području živi nešto više od 65 000 ljudi, a ovaj grad je od Beograda udaljen oko 300 kilometara.

Njegova pozicija je gotovo idealna, zato što je smešten na nadmorskoj visini od 496 metara, a okružen je Pešterskom visoravni, kao i planinama Rogozno i Golijom. Izuzev Jošaničke reke, na području ovog grada se nalaze i Deževska reka i Raška, tako da su prirodni resursi, kao i flora i fauna izuzetno bogati.

Srednja medicinska i IT gimnazija Novi Pazar

Osim Državnog univerziteta u Novom Pazaru, odnosno Univerziteta u Novom Pazaru, koji je novijeg datuma, u njemu funkcioniše i Fakultet za islamske studije. Zanimljivo je da se tu nalazi i jedina islamska srednja škola na području cele Republike Srbije, a koja nosi naziv Medresa „Gazi Isa - beg“.

Takođe postoji i istureno odeljenje jedne od najkvalitetnijih obrazovnih institucija u Srbiji. U pitanju je srednja medicinska škola i IT gimnazija Novi Pazar, a čije se sedište nalazi u Kragujevcu. Interesantno je pomenuti da u okviru nje funkcioniše kako medicinska škola, tako isto i ekonomska škola, ali i mnoge druge, tako da svi koji su zainteresovani, imaju priliku da steknu diplomu za neko od posebno traženih zanimanja.

Ne samo da ova škola vodi računa o izuzetno visokom kvalitetu edukacije, već i o stručnom kadru. Zato i ističemo da su za vođenje nastave zaduženi isključivo vrhunski stručnjaci u konkretnim oblastima, tako da slobodno možemo reći da ko god se odluči za redovno ili vanredno školovanje u Novom Pazaru, ima mogućnost da od najboljih stiče i teorijska i praktična znanja.

A što se tiče obrazovnih profila, u ponudi se nalazi mogućnost za sticanje diplome za zanimanje četvrtog stepena medicinska sestra - tehničar, kao i mogućnost da zainteresovani steknu zvanje farmaceutski tehničar, koje je isto tako četvrtog stepena.

Međutim, to nije kraj ponudi ove obrazovne institucije, jer postoji mogućnost i za stručno osposobljavanje u Novom Pazaru za pomenute obrazovne profile, ali isto tako i pristup programu dokvalifikacije ili prekvalifikacije.

S obzirom na to da srednja medicinska i IT gimnazija Novi Pazar funkcioniše uz maksimalno poštovanje pravila Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naše zemlje, to kandidati izuzev teorijskog dela, moraju da pohađaju i praksu. A kada se uzme u obzir činjenica da pomenuta obrazovna institucija posebnu pažnju obraća na kvalitet, jasno je zbog čega se praktična nastava sprovodi isključivo u saradnji sa najboljima u konkretnoj branši.

Da bi svakome ko ima želju da stekne diplomu za jedan od pomenutih obrazovnih profila, to bilo i omogućeno, posebnu pažnju srednja medicinska i IT gimnazija u Novom Pazaru obraća i na cene. Naime, potpuno je platežnoj moći građana Srbije prilagođena i cena školarine, bez obzira da li je u pitanju stručno osposobljavanje za zanimanje farmaceutski tehničar ili postupak prekvalifikacije, odnosno dokvalifikacije za obrazovni profil IV stepena, medicinska sestra - tehničar, te vanredno ili redovno školovanje u Novom Pazaru.

Sve informacije o načinu upisa i uopšteno o sprovođenju konkretnog programa su dostupne na zahtev kandidata, a koje će svako od njih dobiti od nadležnih.

Vrlo je važno da svi kandidati znaju da prekvalifikacija i dokvalifikacija Novi Pazar, odnosno stručno osposobljavanje podrazumeva polaganje takozvanih diferencijalnih ispita. A da bi stručnjaci zaposleni u toj obrazovnoj instituciji mogli da utvrde koja je to razlika u ispitima, kandidati moraju priložiti odgovarajuću dokumentaciju.

Uzevši u obzir da najpre srednja medicinska i IT gimnazija Kragujevac, a zatim i njeno istureno odeljenje u Novom Pazaru funkcionišu u skladu sa pravilima nadležnih institucija Republike Srbije i imaju sve zakonom propisane dozvole, to je diploma koju svaki kandidat dobija po završetku izabranog programa, u potpunosti zakonski važeća. Samim tim vlasnik tog dokumenta treba da kontaktira nadležne u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje, a kako bi izneo zahtev za upis konkretnog dokumenta. Inače je u tom segmentu zakon izmenjen, tako da isključivo nadležni u poslovnicama Nacionalne službe za zapošljavanje imaju pravo da vrše zvaničan upis i diploma i sertifikata u radne dosijee kandidata.

Pošto budu završili izabrani program i kvalifikovali se za određeno zanimanje, koje IT gimnazija Novi Pazar ima u ponudi, kandidati imaju dve mogućnosti. Jedna podrazumeva da odmah potraže zaposlenje u struci, uzevši u obzir da će steći validnu diplomu, a druga je da nastave školovanje. Mogu se odlučiti da pohađaju, na primer Medicinski ili Farmaceutski fakultet, ali isto tako im na raspolaganju stoji i mogućnost da upišu odabranu višu školu.

U svakom slučaju, bez obzira za koju od ponuđenih opcija se budu opredelili, jedno je sigurno... sticanje diplome za neko od trenutno najtraženijih zanimanja će im omogućiti mnogo bolju budućnost.