Predviđeno je nastavnim planom da kandidati pohađaju i predavanja i praksu, te da nauče koje vrste bureka postoje, ali i na koji način se pripremaju. U potpunosti će ovladati i procesom pečenja bureka, a naučiće i da koriste potreban alat.
Budući da se pravila međunarodno priznatog HACCP standarda primenjuju u ovoj oblasti, sa njima će svakako biti upoznati polaznici edukacije, a takođe će ovladati znanjima vezano za proizvodnju, kao i za dekoraciju različitih vrsta slatkiša.
Na nastavi će biti govora o osnovnim osobenostima meda, a polaznici će se upoznati i sa brojnim proizvodima koji se od njega dobijaju. Svakako će upoznati i pravila HACCP standarda, te će teorijski i praktično ovladati procesom proizvodnje.
Polaznici će da budu upoznati sa podelom namirnica životinjskog porekla i sa različitim proizvodima koji se od njih dobijaju, a naučiće i kako se vrši priprema životinja za klanje, te kako se prema kvalitetu deklarišu meso i mesni proizvodi.
Prvenstveno će polaznici da nauče koje obaveze ima osoba sertifkovana za pomenuto zanimanje, a upoznaće se na predavanjima i kroz praksi sa procesom proizvodnje kako mleka, tako i brojnih mlečnih proizvoda i sa načinom njihovog čuvanja.
Svaki polaznik će pohađati teorijski i praktični deo, a prvenstveno će upoznati osnovne odredbe HACCP standarda. Svakako će se detaljno upoznati i sa svim onim pravilima, koja se moraju poštovati prilikom prerade različitih vrsta žitarica.
Uz predavanja, polaznici će prisustvovati i praksi, te će se upoznati sa korišćenjem različitih sirovina i sa načinom njihove upotrebe u ovoj industriji. Takođe će naučiti da izrađuju testa različite vrste, a ovladaće i postupkom pečenja.
Polaznici će pohađati predavanja, pa onda će pristupiti i praktičnom delu edukacije, te će svakako ovladati i svim koracima koji se maksimalno moraju ispoštovati kada se vrši prerada duvana, a upoznaće i različite vrste duvanskih proizvoda.
Sa svim segmentima koje podrazumeva proces prerade povrća i voća će se upoznati polaznici navedene edukacije, a naučiće da koriste i brojne mašine, kao i posebne vrste tehnologija, te će imati obavezu da prisustvuju i predavanjima i praksi.
Predviđeno je da se polaznici upoznaju sa vrstama plastenika i staklenika, te da teorijski i praktično nauče kako se oni postavljaju. Takođe će biti upoznati i sa korišćenjem alata i specijalnih mašina, a naučiće i kako se bilje štiti.
Pored toga što će polaznicima biti prezentovane osnovne odredbe HACCP standarda, takođe će se upoznati i sa različitim vrstama alkoholnih pića. Nakon teorijskog dela, pohađaće praksu, gde će sva ta znanja moći da primene na pravilan način.
Na početku edukacije će polaznicima biti predstavljene osnovne grupe bezalkoholnih pića i njihove osobine. A predviđeno je da se kako na predavanjima, tako i tokom praktičnog rada upoznaju sa celokupnim procesom proizvodnje svakoga od njih.
Tokom nastave će se polaznici upoznati sa osnovnim sirovinama, odnosno sa osobinama hmelja, kvasa i ječma, te će im detaljno na predavanjima, a posle i na praksi biti objašnjeno kako se proizvodi pivo i koje se mašine tom prilikom koriste.
Mora se priznati da su obrazovni profili koje nudi prehrambena struka ne samo vrlo atraktivni, već i prilično dobro plaćeni, a uz to je i potreba za radnicima koji imaju validne diplome za ta zanimanja uvek na visokom nivou, tako da svako ko se za njih zvanično sertifikuje u relativno kratkom roku i pronađe zaposlenje u struci.
Rukovodeći se time da se sve više ljudi opredeljuje da izvrši ili dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju za neko od zanimanja u ovoj struci, ova škola nudi oba programa, ali i stručno osposobljavanje za konkretni obrazovni profil. Svakako se obuke i kursevi u okviru kategorije prehrambena struka mogu pohađati i u skladu sa pravilima koja definiše redovno školovanje, ali je isto tako dostupna i opcija vanrednog pohađanja nastave.
Svi oni kandidati koji su se školovali za neki obrazovni profil drugog ili trećeg stepena, imaju mogućnost da pristupe programu dokvalifikacije i na taj način zvanično steknu diplomu za neko od ponuđenih zanimanja u okviru prehrambene struke, a koje je trećeg ili četvrtog stepena, što isključivo sve zavisi od nivoa prethodnog stečenih kvalifikacija. Program koji se odnosi na prekvalifikaciju je, zapravo namenjen osobama koje žele da rade u ovoj struci, a istovremeno poseduju i priznatu diplomu za neki obrazovni profil, koji mora da bude istog stepena.
Budući da je na teritoriji naše zemlje samo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nadležno za definisanje nastavnog programa, to moramo naglasiti da se svaki kurs i obuka za zanimanja prehrambene struke prema tim pravilima i organizuje.
Važno je istaći da je dostupan veliki broj edukacija za obrazovne profile u ovoj oblasti, a između ostalog se organizuju kursevi i obuke za prerađivača duvana, te za prerađivača voća i povrća, kao i za mlekara. U slučaju da neko želi da se upozna sa tim kako funkcioniše proizvodnja sadnog materijala u plastenicima, svakako ima mogućnost da pohađa specijalizovani seminar i postane vlasnik zvanično priznate diplome za konkretno zanimanje.
Sem toga, dostupna je i obuka i kurs za buregdžiju, kao i edukacija kroz koju polaznici stiču zvanje pekar ili mesar, a organizuje se i stručni seminar, koji zainteresovanim licima omogućuje da steknu sertifikat za konditora.
Specijalizovane obuke i kursevi za zanimanja u kategoriji prehrambena struka pružaju priliku osobama koje su zainteresovane da se sertifikuju kako za proizvođača alkoholnih pića, tako i za proizvođača bezalkoholnih pića. A u zvaničnoj ponudi je i specijalizovani kurs i obuka za proizvođača piva, te je dostupna i opcija za sticanje pravno validnog sertifikata za medara, ali i za zanimanje mlinar.
Potrebno je reći i to da ova obrazovna institucija sarađuje sa vrhunskim stručnjacima, to jest sa privatnim preduzetnicima i firmama, u okviru kojih su stalno zaposlena lica koja poseduju diplome za zanimanja prehrambene struke, te da oni učestvuju i u sprovođenju praktične nastave, koju podrazumevaju svi kursevi i obuke da konkretnu grupu zanimanja. Takođe je predviđeno i pohađanje predavanja, a teorijski deo edukacije sprovodi se ili online, kada se od polaznika zahteva posedovanje kompjutera ili u skladu sa klasičnim principom, što podrazumeva sprovođenje nastave u prostorijama ove škole. Važno je da svi prijavljeni imaju na umu činjenicu da se teorijski deo, koji svaka stručna obuka i kurs u okviru kategorije prehrambena struka uključuje, organizuje na jedan od tri načina, što znači da prijavljeni imaju mogućnost izbora između praćenja nastave u paru, odnosno individualno ili u grupi.
Još je ostalo da kažemo i to da će svaki kandidat po uspešnom završetku odabranog seminara i zvanično da postane vlasnik diplome za zanimanje koje odabere. A vrlo je važno napomenuti da je u pitanju dokument koji je svakako validan i priznat sa pravnog stanovišta, te njegov vlasnik ima pravo da ga u različitim situacijama koristi. Prvenstveno se svakom kandidatu savetuje da zahteva njegovo upisivanje u zvanični radni dosije, a što se od skora može izvršiti isključivo pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje, budući da njeni zaposleni jedino za to i imaju nadležnost. Takođe bi kandidati trebalo u svoju radnu biografiju da unesu informaciju o posedovanju diplome za izabrano zanimanje u okviru ove struke, te svakako treba prilikom konkurisanja na određeni oglas za posao da ga pruže na uvid potencijalnom poslodavcu i da tako dokažu da su u skladu sa zakonskim odredbama kvalifikovani za bavljenje tim poslom.