Loading...

Privatna srednja škola je bolja od državne: 7 razloga

autor: IT Gimnazija | 23. 06. 2017, 1:14 pm
img-responsive

Često se može čuti da postoji sumnja u kredibilitet određenih privatnih srednjih škola, te se smatra da državne škole nude mnogo bolje uslove školovanja i to ne primarno u smislu kvaliteta, već najpre u finansijskom smislu.
Međutim, najbolji dokaz da to ne mora uvek da bude istina jeste i IT gimnazija u Kragujevcu, a koja važi za instituciju u okviru koje je školovanje dostupno gotovo svakome, budući da je karakterišu izuzetno povoljne cene. Ali, to ni u kom slučaju ne znači da je kvalitet školovanja na nižem nivou... naprotiv. Pomenuta institucija je dobro poznata po tome što redovno i vanredno školovanje, te postupak dokvalifikacije i prekvalifikacije, sprovodi u skladu sa pravilima i standardima visokog kvaliteta, a istovremeno omogućuje zainteresovanimada se školuju na odabranom smeru po vrlo pristupačnoj ceni.

Uopšteno, privatne srednje škole ne mogu da rade, ukoliko ne poseduju relevantnu dokumentaciju, a koju im izdaju nadležne državne institucije, tako da nema bojazni da neko može da organizuje nastavu za različite obrazovne profile, a da za to ne poseduje potrebne dozvole.

Ovom prilikom ćemo navesti 7 razloga zbog čega je upravo privatna srednja škola bolja od državne, mada postoji, sasvim sigurno još dosta njih.

1. Ne polaže se prijemni

Možda najvažnija informacija za sve učenike jeste da upis u određenu privatnu srednju školu ne uključuje i obavezu polaganja prijemnog ispita.

Tačnije, svaki učenik mora da u svojoj osnovnoj školi izađe na polaganje sva tri testa i to kako iz matematike i srpskog jezika, tako treba da polaže i takozvani kombinovani test. Ali, bez obzira koliko poena tom prilikom bude osvojio, on će biti u mogućnost da upiše upravo onu privatnu srednju školu koju želi.

U pojedinim institucijama ovog tipa su učenici obavezni pre upisa da obave razgovor sa školskim psihologom ili pedagogom.

2. Nastava je interaktivna

Mada se često može čuti termin interaktivan pristup nastavi, činjenica je da je upravo to jedna od osobenosti velikog broja privatnih srednjih škola.

A upravo zahvaljujući tome što svi učenici uzimaju učešće u nastavi, oni brže i znatno lakše usvajaju znanja koja predviđa aktuelni nastavni program za određeni obrazovni profil.

3. Odeljenja broje manje učenika

Trebalo bi da su svi svesni koliko je bolja opcija da nastavi prisustvuje manji broj učenika, a bez obzira koliko se to đacima, u određenom životnom dobu ne dopada, jer ih profesor pratično govoreći, svakog časa može ispitati. Činjenica je da odeljenja koja broje manje učenika znatno bolje funkcionišu, jer svaki profesor ima mogućnost da posveti adekvatnu pažnju pojedinačnom đaku i tako mu omogući da mnogo bolje prihvati gradivo.

4. Pristupačna cena

Mada postoje i one privatne srednje škole koje baš i ne vode računa toliko o finansijama, te navode izuzetno visoke cene školarine, isto tako ima i onih koje naročitu pažnju obraćaju upravo na finansijski aspekt, ali u pozitivnom smislu sa stanovišta roditelja (staratelja) svakog učenika.

Možda najbolji primer za to jeste IT gimnazija u Kragujevcu, koja se karakteriše kao obrazovna instutucija koja se izdvaja od drugih i to ne samo izuzetnim kvalitetom edukacije, nego i naročito povoljnim cenama.

5. Priznate diplome

Budući da svaka privatna srednja škola mora da poseduje relevantne dozvole za obavljanje obrazovne delatnosti, a bez obzira da li je u pitanju vanredno ili redvno školovanje, te programi dokvalifikacije ili prekvalifikacije, to je i sasvim logično da su i diplome takvih obrazovnih institucija u potpunosti pred zakonom priznate.

Svaki kandidat koji ih bude stekao i to za bilo koji obrazovni profil, će imati mogućnost da ih u praksi koristi kao da je u pitanju diploma bilo koje državne srednje škole u našoj zemlji.

6. Odlična opremljenost

Obaveza je svake srednje škole da se u potpunosti pridržava pravila i standarda koji se odnose na neophodnu opremu, a koja mora da bude na raspolaganju učenicima.
Iz tog razloga se kao jedna od prednosti privatnih srednjih škola nad državnim, upravo navodi i njihova odlična opremljenost.

7. Povoljni uslovi školovanja

Kada kažemo da većina privatnih srednjih škola nudi povoljne uslove školovanja, tu ne mislimo samo na finansijski aspekt, već prvenstveno na činjenicu da je, realno govoreći gotovo sve podređeno učenicima.
Zapravo im se nudi mogućnost dodatnih konsultacija sa profesorima ili, pak prilika da koriste sve predosti koje e - learnig nudi i slično.

Upravo zahvaljujući činjenici da srednje škole ovog tipa teže da maksimalno poboljšaju kvalitet obrazovanja, tako da nude kandidatima zaista brojne prednosti kako bi im školovanje olakšali, jasno je i zbog čega se sve više đaka odlučuje da svoje školovanje nastavi upravo u okviru određene obrazovne institucije ove vrste.

Sledeća