Loading...

Bliži se vreme za odluku koju srednju školu upisati

autor: IT Gimnazija | 17. 04. 2019, 8:50 am
img-responsive

Nije lako ni učenicima osmog razreda, ali ni njihovim roditeljima, jer se bliži vreme za odluku o tome koju srednju školu upisati.

Naravno da je sve posebno lako ukoliko dete ima neka interesovanja, odnosno ako je do tog perioda učenik shvatio čime bi želeo da se bavi, ali u principu to je svakako mač sa dve oštrice. Sa jedne strane, roditelji mogu dopustiti detetu da odluči, a sa druge se lako može dogoditi da se đak kasnije pokaje, te po nepisanom pravilu okrivi upravo roditelje za to što su mu dozvolili da odabere baš tu školu.

Podrazumeva se da ne postoji univerzalno pravilo vezano za odabir srednje škole, ali se uvek preporučuje roditeljima da se drže po strani, koliko god je to u datoj situaciji moguće, odnosno da detetu pruže priliku da samostalno izabere koju srednju školu želi da upiše.

Ipak, mnogi roditelji nisu raspoloženi da to učine, pa se neretko kod deteta javlja određena doza nezadovoljstva, jer praktično biva naterano da upiše srednju školu na koju prethodno skoro da nije ni pomislio.

Nije nam cilj da bilo koga ubeđujemo u suprotno, već da pokušamo i budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima, odnosno starateljima, ovu nimalo prijatnu i laku situaciju da maksimalno pojednostavimo.

Svakako da dete koje ima želju da studira nešto, odnosno koje na kraju osmogodišnje škole nije baš u potpunosti sigurno čime želi da se u budućnosti bavi, može da upiše gimnaziju, jer će imati četiri godine vremena da razmisli šta želi da studira, odnosno da odluči koji poziv mu najviše odgovara.

Olakšavajuća okolnost je za one đake, koji treniraju neki sport što IT gimnazija u Kragujevcu nudi i mogućnost pohađanja opšteg smera klasične gimnazije, a u okviru sportskog odeljenja, gde je nastava maksimalno prilagođena zahtevima i potrebama dece koja se u tom uzrastu profesionalno bave bilo kojim sportom.

A ukoliko je dete u tom uzrastu zainteresovano za neko od, trenutno vrlo atraktivnih i zanimanja koja su na tržištu rada tražena, onda bi svakako trebalo da pohađa nastavu u okviru nekog od obrazovnoih profila, koji su vezani najpre za IT sektor, a zatim i za elektrotehniku. U tom smislu, ova obrazovna institucija, koja se nalazi u Kragujevcu nudi zainteresovanima mogućnost za redovno ili vanredno školovanje u okviru obrazovnog profila administrator računarskih mreža, odnosno tehničar grafičkog dizajna, a u ponudi je i smer elektrotehničar računara, kao i elektrotehničar energetike i elektrotehničar za elektroniku na vozilima, potom elektrotehničar procesnog upravljanja i smer geodetski tehničar - geometar. Napominjemo da su sva ova zanimanja na tržištu rada izuzetno tražena, što je dodatna pogodnost školovanja u IT gimnaziji, jer praktično deca vrlo brzo po završetku školovanja mogu da se u konkretnoj struci zaposle.

Ovom prilikom napominjemo da smo itekako svesni činjenice da odluka o tome koju srednju školu upisati nije nimalo laka, a posebno zato što je izbor zaista veliki. Baš iz tog razloga i preporučujemo najpre đacima, ali svakako i njihovim roditeljima da na vreme počnu da razmišljaju o tome, kako bi doneli pravu odluku, te omogućili svom detetu da stekne kvalitetno obrazovanje, jer upravo na taj način ulažu direktno u njegovu bolju budućnost.

Sledeća Prethodna