Loading...

Brzo su nastali, a još brže smo ih prihvatili. Život sa pametnim telefonima.

autor: IT Gimnazija | 04. 10. 2018, 8:29 am
img-responsive

Kada je na samom kraju dvadesetog veka lansiran prvi takozvani pametni telefon, gotovo da niko nije slutio da će on tako lako biti prihvaćen i da će doživeti takvu ekspanziju. Ne tako dugo nakon prvog modela su se na tržištu pojavili mnogobrojni pametni telefoni prestižnih svetskih kompanija, kao što su “Apple”, “Samsung” i “LG”, te “Nokia” i drugi. Iz godine u godinu se broj modela drastično povećava, a njihove tehničke karakteristike se sa svakim novim modelom dodatno poboljšavaju.

Razlog zbog čega su pripadnici gotovo svih generacija širom sveta prihvatili ova pomoćna tehnička sredstva primarno je to što korišćenje ovog čuda savremene tehnike u velikoj meri doprinosi najpre boljoj i bržoj komunikaciji u poslovnoj sferi, a istovremeno olakšava komunikaciju, ali i funkcionisanje u mnogim drugim segmentima života.

Život sa pametnim telefonima je mnogo lakši ukoliko ih koristimo kako treba, odnosno ukoliko ne zloupotrebljavamo sve prednosti koje oni nude.

Najvažnije je koristiti ih sa svrhom, odnosno sve njihove benefite, a koji jesu brojni i upravo to i treba na najpametniji mogući način iskoristiti. Pod tim prvenstveno mislimo na aplikacije koje su dostupne, kao što su na primer mape ili prevodilac, ali i mnoge druge, koje u znatnoj meri pojedincima olakšavaju različite aspekte života.

Naravno da se pod pojmom pametnog korišćenja ovih uređaja ne može smatrati igranje igrica, na primer jer se to zaista smatra čistim gubljenjem vremena i donekle zloupotrebom tako naprednih uređaja. Iako se prezentuju brojne reklame upravo za različite igrice, te na taj način privlači pažnju mnogobrojnih korisnika, činjenica je da to nije osnovna svrha koju pametni telefoni imaju. Zato ne treba o tome razmišljati, već o onim aspektima u kojima će doći do izražaja sva genijalnost tih uređaja.

Kada sledeći put budete razmišljali o aplikacijama koje želite, imajte na umu da život sa pametnim telefonima može biti vrlo kvalitetan, ako ih pametno i koristite. Zato instalirajte samo one aplikacije koje će vam u različitim situacijama pomoći, te iskoristite brojne prednosti koje takvi uređaji mogu da ponude. Upravo u tome i jeste svrha njihovog korišćenja, pa to imajte na umu prvom sledećom prilikom.

Što se tiče korišćenja ovih uređaja za mališane, postoje indicije da deca koja se od ranog uzrasta susreću sa elektronskim uređajima tog tipa brže razvijaju svoje moždane vijuge, te za razliku od ostalih, imaju sklonost da reše problematičnije zadatke u budućem školovanju. Naravno da će biti i onih koji će tvrditi da pametni telefoni uopšte nisu za decu, ali odluku o tome definitivno moramo prepustiti svakom roditelju. Jedno je sigurno, umereno i pravilno korišćenje ovih uređaja ima više benefita nego njihovo nekorišćenje, zato što živimo u eri koja od svih, bez obzira na uzrast, zahteva da budu upoznati sa korišćenjem različitih uređaja tog tipa. Najvažnije je da sve to bude umereno i da se iskoriste sve moguće prednosti, koje oni sasvim sigurno mogu da ponude.

Sledeća Prethodna