Loading...

Volite sigurnost? Ovo je zanimanje za koje ćete uvek imati obezbeđeno radno mesto

autor: IT Gimnazija | 11. 10. 2018, 8:34 am
img-responsive

Često se postavlja pitanje koja su to zanimanja budućnosti i da li treba dozvoliti detetu da upiše srednju školu koju želi ili upravo onu, za koju njegovi roditelji smatraju da će mu u budućnosti obezbediti odlično plaćen posao.

Naravno da se ne treba mešati u odluke svakog roditelja, ali je isto tako činjenica da od deteta do deteta zavisi da li zna čime tačno želi da se bavi u budućnosti ili je potrebno da mu u donošenju tako važne odluke, ipak pomognu stariji.

Brojna su nova zanimanja, koja su odlično plaćena u različitim strukama, ali to ni u kom slučaju ne znači da će se takav trend nastaviti.

Međutim, činjenica je da se sve više oblasti rada automatizuje, tako da su sve traženija uslužna i upravo ona zanimanja, u kojima čoveka ne može da zameni robot.

Ipak, ukoliko volite sigurnost, postoje zanimanja za koja ćete uvek imati obezbeđeno radno mesto, a jedno od njih je sasvim sigurno geodetski tehničar - geometar.

Osim u oblasti vodoprivrede i građevinarstva, osobe koje postanu vlasnici diplome za ovaj obrazovni profil četvrtog stepena mogu raditi i u oblasti poljoprivrede, ali i u onim kompanijama, koje su zadužene za prostorno planiranje, odnosno u zavodima za urbanizam i svakako, u mnogim drugim oblastima.

Potreba na tržištu rada za osobama koje su kvalifikovane za pomenuto zanimanje je izuzetno velika i to ne samo u našoj zemlji, nego i u mnogim drugim, tako da ne postoji nikakva sumnja u to da će kandidati vrlo brzo pronaći u toj struci posao.

Još jedno od zanimanja koje spada u naročito tražena i koje je, ako tako možemo da kažemo, sigurno u smislu pronalaska zaposlenja, jeste i tehničar grafičkog dizajna. Specifičnost ovog obrazovnog profila jeste to što je prvenstveno namenjen onim osobama, koje žele da svoju kreativnost iskažu na najbolji mogući način, a istovremeno i da unaprede znanje rada na računarima.

S obzirom na to da se radi o posebno kreativnom zanimanju, to svako ko se kvalifikuje za ovaj obrazovni profil četvrtog stepena ima brojne mogućnosti za zaposlenje, jer obično lica sa tim kvalifikacijama neprekidno proširuju svoja znanja iz struke, pa osim za kreiranje vizuelnog identiteta kompanija, što je osnov ovog zanimanja, oni se specijalizuju i za dizajn ambalaže, ali i proizvoda, a što sve može da bude odličan dodatni izvor prihoda.

Sledeća Prethodna