Loading...

Budi i ti – medicinski tehničar

autor: Srednja medicinska i IT Gimnazija | 20. 12. 2021, 9:11 am
img-responsive

Škola za devojčice ili škola za dečake, zanimanje za devojke ili zanimanje za mladiće, karijera za muškarce ili karijera za žene? Pozivamo vas da konačno svi zajedno raskinemo sa stereotipima, pobedimo predrasude i pozovemo sve dečake koji se još nisu opredelili za budući poziv da nam se pridruže. Srednja medicinska škola Beograd i Srednja medicinska škola Kragujevac nude obrazovanje za zvanje medicinska sestra /tehničar – jedno od najtraženijih na svetu u ovom trenutku.

Zašto je posao medicinskog tehničara odličan izbor za muškarce?

Najpre, zbog već navedenog. Sigurno je da ćete pronaći radno mesto, stabilno i sve bolje plaćeno.

Ako ste spremni da radite u smenama to će se dodatno vrednovati, a zbog obaveza žena u porodici muškarci se lakše opredeljuju upravo za ovu mogućnost.

Ukoliko želite da potražite posao u inostranstvu, i tu vas čeka obilje prilika.

Usavršavanja na visokim školama i fakultetima za sestrinstvo pružaju vam nove pogodnosti. Imaćete dobre osnove i za nastavak školovanja na medicinskom, stomatološkom, farmaceutskom fakultetu...

Pored objektivnih prednosti, postoje i subjektivna interesovanja, stavovi, osećanja... Kada odluči da za svoj poziv izabere medicinu, mlad čovek ističe želju da pomogne drugima, olakša strah i patnju pacijenata, spašava živote... Identični motivi vode ga i ka zanimanju medicinski tehničar.

Zbog čega je onda tako malo dečaka u klupama medicinskih škola?

Na početku smo pomenuli stereotipe i predrasude. Kroz istoriju, sestrinstvo se smatralo “ženskom profesijom”, što vuče korene iz religijske tradicije i ratova. Časne sestre i monahinje su u samostanima i manastirima, pri kojima su se otvarale prve bolnice, bile zadužene za lečenje. U svim ratovima u prošlim vekovima muškarci su odlazili na front, dok su žene asistirale lekarima i pomagale ranjenicima i bolesnima. I nadalje, sve do današnjih dana, u knjigama, filmovima i serijama, uz medicinske sestre bi se pojavio tek po neki muškarac u struci. Dečaci su imali manje modela za identifikaciju u ranom uzrastu, pa su odbacivali mogućnost da razmisle o ovom pozivu. Čak i sam termin “sestra”, imenica ženskog roda u gotovo svim jezicima, nije im bio naklonjen.

Ali, sada je 21. vek.

Lekar muškarac, bolje plaćen i poštovan u glavnoj ulozi, i žena medicinska sestra kao asistent u sporednoj ulozi nisu model koji želimo. U svim profesijama teži se ravnopravnosti polova. U svakodnevnom životu, takođe, svedoci smo brisanja razlika. Podela poslova i obaveza, bavljenje sportom, hobijem, načini zabave i provođenja slobodnog vremena... polako i postojano brišu granice među polovima. Muškarci nisu više isključivo “oni koji zarađuju za hleb”, a žene “one koje brinu o domaćinstvu”.

Gotovo sve zemlje poslednjih godina beleže povećano interesovanja tinejdžera za zanimanje medicinski tehničar. Kovid 19 pandemija, ali i starenje stanovništva, viši standard, promene kvaliteta medicinskih usluga... doveli su do velikog rasta tražnje za medicinskim sestrama i tehničarima.

Upitani zbog čega su se opredelili za ovaj poziv, muškarci često navode izazove i dinamiku posla. Neki žele da rade u operacionima salama, drugi u hitnoj službi, sportisti se obično interesuju za fizioterapiju...

Zdravstvene ustanove na pojedinim odeljenjima spremne su, čak, da prednost pri zapošljavanju daju muškarcima, odnosno da u timu imaju i muškarce medicinske tehničare. Za izvesne poslove oko pacijenata potrebna je uz spretnost i dodatna snaga, a prilikom nekih pregleda muškarci i žene pacijenti preferiraju pomoć osobe istog pola.

Zapažena je još jedna zanimljiva pojava. Među osobama koje se kasnije tokom života odlučuju za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za poziv medicinske sestre i tehničara, veliki je procenat muškaraca.

Ponavljamo, na kraju, poziv iz naslova. Razmotrite sve prednosti ovog humanog zanimanja. Budite model drugima, budite pouzdan, uspešan, stručan, zadovoljan, tražen i popularan – medicinski tehničar.

Sledeća Prethodna