Loading...

Medicinska sestra preduzetnik

autor: Srednja medicinska i IT Gimnazija | 20. 12. 2021, 10:02 am
img-responsive

Zanimanje medicinska sestra najčešće se vezuje za obavljanje niza stručnih poslova, u javnim ili privatnim ustanovama zdravstvene zaštite i ordinacijama. Sve veći broj medicinskih sestara i tehničara, međutim, razmišlja o otpočinjanju sopstvene, zdravstvene, privatne prakse.

Za ovu odluku potrebno je imati dovoljno informacija o trenutnim zakonskim preduslovima, ali i podataka o svom neposrednom okruženju, znanjima i iskustvu, zabludama i predrasudama. Dobro će doći i lični uvidi u sopstvena očekivanja i želje, konsultacije sa nekim ko na taj način obavlja posao, analiza konkurencije...

Ono što mi možemo da obećamo je da će vam Srednja medicinska škola Beograd i Srednja medicinska škola Kragujevac uvek biti na raspolaganju, za pomoć u obrazovanju, otvoren razgovor i mnoštvo praktičnih saveta. Kao ilustraciju, u ovom tekstu navodimo samo neke.

Sagledajte na startu realno svoje znanje i oblast kojom želite da se bavite kao medicinska sestra. Da li bi vam dobro došao još neki kurs, kvalifikacija, možda dodatno iskustvo? Ako sasvim izvesno otpočinjanje privatnog posla vidite u nekom trenutku u budućnosti, iskoristite na najbolji način vreme za usavršavanje. To može biti učenje, ali i volontiranje ili pomaganje u ustanovama i privatnim ordinacijama ili agencijama, koje se sličnim pružanjem usluga bave.

Ukoliko planirate da privatni posao započnete sa drugim osobama, dogovarajte se unapred o svemu – specijalizacijama, podeli posla, radnog vremena, drugih obaveza. Investiranje u zajednički biznis u zdravstvu ima specifičnosti, ali je u mnogome identično kao druga ulaganja.

Ne očekujte da treba da posedujete ekonomska i pravna znanja. Vaša prednost na tržištu i ponuda sa kojom na njega izlazite su znanja, veštine i iskustva medicinske sestre / tehničara. Pa ipak, posao neće biti isti kao u bolnicama i domovima zdravlja.

Šta to tačno znači?

Za uspeh u privatnom poslu neophodan vam je dodatni entuzijazam, analitičke i organizacione sposobnosti, spremnost da se nezavisno deluje i snosi odgovornost. Neophodna vam i disciplina, visoka motivacija, razvijena sposobnost komunikacije. Fleksibilnost radnog vremena i odnos posao-porodica nosi posebne opasnosti i može da zavara, pa su ljubav, strast prema poslu i fokusiranost na svoju specijalizaciju neophodne.

Dobrobit pacijenata, odnosno klijenata, je vaš najvažniji cilj.

Kreativna rešenja i inovacije u poslu medicinske sestre ili tehničara su sledeći stupanj, koji će sa sticanjem iskustva biti moguć. Možda već imate ideje, ali ih proverite najpre u praksi – ukoliko korisnicima ponudite set potpuno novih usluga koje ne mogu da dobiju na drugom mestu, verovatnoća da ćete uspeti raste. Ako već imate višegodišnje iskustvo u zdravstvu ili ga ima neko vama blizak, analizirajte mesto i vrednosti vaše buduće ponude.

Sve navedeno ne znači da bi trebalo da budete savršeni. Osobine o kojima smo govorili su, jednostavno, one koje razdvajaju uspešne od manje uspešnih medicinskih sestara u privatnom biznisu.

Pre nego što donesete definitivnu odluku razgovarajte sa članovima porodice, tražite mišljenje od kolega, prijatelja... Neka njihova zapažanja mogu biti povod da dodatno preispitate svoju sliku o sebi, okolnostima, okruženju.

Imajte u vidu i da je preduzetništvo oblast koju država i različiti fondovi, s vremena na vreme, finansiraju povoljnim kreditima i bespovratnim sredstvima. Raspitajte se unapred o olakšicama i izračunajte šta to za vas može da znači.

Na kraju, ne zaboravite da pojam preduzetnik ima više značenja. Mi smo na ovom mestu govorili samo o jednom, najčešćem. Vi možete, na primer, biti preduzetnik i u ustanovi u kojoj radite, gde ćete iznošenjem originalnih ideja, predloga, usavršavanjem i proaktivnim odnosom, napredovati u svom poslu.

Sledeća Prethodna