Loading...

Da li je šumarski tehničar perspektivno zanimanje?

autor: IT Gimnazija | 31. 03. 2020, 4:36 pm
img-responsive

Verovatno da pripadnicima mlađe populacije zvuči smešno ili u najmanju ruku čudno da neko ima diplomu za zanimanje šumarski tehničar. Gde će raditi osoba koja se kvalifikuje za to zanimanje, kada je poznato da u Srbiji nema baš toliko mnogo šuma, koje zahtevaju određeno angažovanje je sigurno ono, što se mnogi pitaju.

Međutim, sve to je zapravo posledica ne informisanosti, jer u našoj zemlji ima sasvim dovoljno posla za kvalifikovanog šumarskog tehničara.

Koje poslove obavlja šumarski tehničar?

Istina je da ovo zanimanje ima veze sa šumama, ali je u principu sve stvar tehničke prirode. Naime, osoba koja pohađa redovno školovanje za zanimanje šumarski tehničar ili se odluči za vanredno školovanje, odnosno prekvalifikaciju, zatim stručno osposobljavanje ili dokvalifikaciju, a što su sve programi koje nudi Akademija Oxford, može vrlo lako da se zaposli u relevantnim institucijama, jer je na tržištu rada primećen manjak kvalifikovanih radnika ove struke.

Potrebno je da se bavi identifikovanjem specifičnih odlika konkretnog šumskog područja, kao i da prikuplja potrebne podatke o flori u određenom području, ali i o fauni. A nakon što prikupi zahtevane podatke, šumarski tehničar je zadužen i da ih čuva na način, koji je tačno definisan.

Vrlo je važno da napomenemo i to da je osoba, koja stekne kvalifikacije za ovo zanimanje četvrtog stepena zadužena da štiti biljke od različitih bolesti i od štetočina.

Zaštita retkih biljnih i životinjskih vrsta svakako spada u obavezu svakoga, ko se zaposli na ovom radnom mestu.

Analiza određenog područja, a sa ciljem definisanja njegovih karakteristika, te preciziranje da li je pogodno za seču ili je potrebno da bude pošumljeno je vrlo važan segment, a za koji je isto tako šumarski tehničar zadužen.

Kada se u određenom šumskom području gradi put ili bilo kakav drugi objekat, osoba koja je pohađala stručno osposobljavanje za zanimanje šumarski tehničar je dužna da nadgleda te radove.

Prednost bavljenja ovim poslom je u tome što je lice, sa tim kvalifikacijama mnogo češće na otvorenom prostoru, a ređe je zaduženo da obavlja različite administrativne poslove, odnosno da vrši propisane analize u sertifikovanim laboratorijama. U tom smislu se zahteva da osoba, koja pohađa bilo koji od ponuđenih programa, bude svakako u odličnom fizičkom stanju.

Sad pošto je sve ovo navedeno, trebalo bi i da je mnogo jasnije zbog čega se smatra posebno perspektivnih zanimanjem, pa bi u tom smislu i valjalo da razmislite da li vam je ovaj obrazovni profil ipak interesantan i da li biste želeli da se tim poslovima bavite u budućnosti.

Sledeća Prethodna