Loading...

Budući sportisti konačno imaju rešenje

autor: IT Gimnazija | 18. 10. 2019, 9:01 am
img-responsive

Nikada nije bilo jednostavnije školarcima, koji se profesionalno bave određenim sportom da steknu adekvatno obrazovanje. Možda to zvuči pretenciozno, ali gimnazija opšti smer - sportsko odeljenje je u tom slučaju definitivno najbolje rešenje. Naravno da neće biti baš posebno jednostavno svima da budu podjednako uspešni i u bavljenju određenim sportom i tokom školovanja, ali je svakako činjenica da će steći adekvatno obrazovanje.

Gimnazija opšti smer - sportsko odeljenje

S obzirom na to da srednja medicinska i IT gimnazija Kragujevac ima svu neophodnu dokumentaciju i dozvole, to svako ko želi ima mogućnost da se i bavi sportom i da stekne znanje iz opštih predmeta i tako omogući sebi kvalitetnije obrazovanje.

Potrebno je, u svakom slučaju da kandidat ispuni osnovne zahteve, a oni podrazumevaju najpre da nije stariji od 17 godina i da ima relevantan dokaz o tome da je prethodno završio osnovnu školu. Posle toga će svaki zainteresovani pojedinac da bude u obavezi da izvrši prijavu u skladu sa pravilima. Zatim bi trebalo da dostavi i originalna dokumenta ili, ako mu tako više odgovara, overene fotokopije svedočanstava završene osnovne škole, kao diplome, te naravno izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu. Kako su u pitanju maloletni kandidati, to upisu moraju prisustvovati njihovi roditelji, odnosno staratelji. U tom slučaju je vrlo važno i da oni poseduju važeći identifikacioni dokument, u kome se mora naći i fotografija. U slučaju da roditelj ili staratelj deteta poseduje lični identifikacioni dokument sa čipom, njegova je obaveza i da tom prilikom dostavi, u skladu sa propisima očitan taj dokument.

Školovanje, odnosno zvaničan nastavni program koji uključuje gimnazija opšti smer - sportsko odeljenje je odobren od strane nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. U tom smislu školovanje traje četiri godine, a u toku svake školske godine kandidati imaju obavezu da pohađaju i jedan izborni predmet. Tada će se opredeliti između predmeta građansko vaspitanje i verska nastava.

Opšti predmeti su zastupljeni u toku svake školske godine, s tim što se 4 osnovna se izučavaju sve četiri godine i to matematika i srpski jezik i književnost, kao i fizičko vaspitanje i strani jezik. Ostali predmeti se izučavaju samo jednu, dve ili tri školske godine.

Trebalo bi pomenuti i to da će svako koga interesuje gimnazija opšti smer - sportsko odeljenje biti u obavezi da izučava i opšteobrazovne predmete biologija, fizika, hemija i istorija, zatim geografija i muzička kultura, te likovna umetnost. Osim toga, u zvaničnom nastavnom programu se nalazi i predmet i računarstvo i informatika, zatim psihologija i sociologija, kao i predmet filozofija, odnosno ustav i prava građana, te se podrazumeva da će đaci pored prvog stranog jezika, koji se izučava sve četiri godine, biti u obavezi da u toku svake školske godine pohađaju i drugi strani jezik. Dodatne informacije o tome koji jezici su u ponudi će svako od njih dobiti prilikom zvaničnog upisa.

Nakon što dete koje se aktivno profesionalno bavi sportom završi ovu školu i stekne zvaničnu diplomu gimnazije opšteg smera, ima mogućnost da pohađa koju god višu školu želi ili fakultet. Njegov je izbor u potpunosti, a vrata su mu u brojnim visokoškolskim ustanovama širom otvorena.

Sledeća Prethodna