Loading...

Kako funkcioniše upis u privatnu srednju školu?

autor: IT Gimnazija | 06. 01. 2020, 2:24 pm
img-responsive

Mala matura, Velika matura, polaganje prijemnog ispita i brojne druge novosti, koje su vezane za upis u srednje škole, u velikoj meri đacima otežavaju školovanje. Naravno da će mnogi, koji su polagali prijemni ispit prema starom programu, smatrati da današnja deca teže konformizmu, što svakako nije baš tako daleko od istine. Međutim, činjenica je da je celokupan upis u srednje škole iskomplikovan bez ikakve potrebe, pa je to upravo ono što mnogima otežava školovanje.

Možda baš to i jeste jedan od razloga, zbog koga se mnogi odlučuju da svoje dete upišu u izabranu privatnu srednju školu. Iako će platiti određeni iznos na godišnjem nivou, smatraju da je to ipak manje nego da dete bude izloženo nepotrebnom stresu oko polaganja završnog ispita, zatim oko samog upisa.

Kako funkcioniše upis u privatne srednje škole?

Kao jedna od najvažnijih obrazovnih institucija na području naše zemlje, srednja medicinska i IT gimnazija u Kragujevcu nudi mnogobrojne benefite svojim učenicima.

Ne samo da je sam upis znatno olakšan, nego ova obrazovna institucija, koja izuzev u Kragujevcu, posluje i na području Beograda, ali i grada Novog Pazara, svim zainteresovanima nudi mogućnost da po izuzetno povoljnim cenama pohađaju jedan od obrazovnih programa. Upravo iz tog razloga i nije uopšte čudno što se mnoga deca odlučuju za redovno školovanje u ovoj obrazovnoj instituciji. Inače se u njenoj ponudi nalazi i vanredno školovanje za mnogobrojne obrazovne profile, ali i stručno osposobljavanje, kao i mogućnost pohađanja programa dokvalifikacije ili prekvalifikacije.

Uz poštovanje svih smernica, koje su navedene od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije će biti organizovan upis u ovu srednju školu.

Kako se tom prilikom poštuje i važeći zakon o obrazovanju, to ova obrazovna institucija ne navodi pred zainteresovane obavezu da polažu prijemni ispit, kao što je to slučaj za upis u neku državnu srednju školu. Podrazumeva se da će učenici u svakom slučaju polagati završni ispit u svojoj osnovnoj školi, a prema pravilima. Ipak, bez obzira koliko poena tom prilikom da osvoje, podrazumeva se da je to neće uticati na mogućnost upisa u ovu srednju školu.

Vrlo je važno da svako ko odluči dete da upiše u ovu privatnu srednju školu izvrši prijavu na propisani način. A to znači da bi trebalo ili direktno u prostorijama ove škole u Kragujevcu, Novom Pazaru ili Beogradu, zatim putem telefona ili na mejl, svaki roditelj ili staratelj da pošalje osnovne informacije o detetu. One moraju uključivati ime prezime i srednje ime kandidata, potom datum njegovog rođenja, a podrazumeva se da će tom prilikom ostaviti i sve neophodne informacije za dalji kontakt.

Shodno pravilniku, koji poštuje srednja medicinska i IT gimnazija Kragujevac, kao i njena izdvojena odeljenja, koja se nalaze u Beogradu i Novom Pazaru, potrebno je i da roditelj deteta, odnosno staratelj dostavi svu propisanu dokumentaciju. Prethodno će svako od njih na za to predviđen način da dobije informacije o dokumentima, koja je u obavezi da pripremi, a zatim će ih prilikom zvaničnog upisa deteta i doneti u prostorije škole.

Najvažnije je napomenuti da je obaveza kandidata, odnosno njegovog roditelja ili staratelja da dostavi svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, zatim krštenicu, odnosno izvod iz matične knjige rođenih za svakog kandidata. Klijent ima pravo da izabere da li će dostaviti originale svih ovih dokumenata ili overene fotokopije. U trenutku upisa je obaveza roditelja deteta, odnosno njegovog zakonskog staratelja i da dostavi svoj lični dokument, zarad identifikacije. Napominjemo da ako poseduje lični dokument, koji je čipovan, u obavezi je i da priloži taj dokument očitan.

A da bi upis u privatne srednje škole, odnosno konkretno u ovu, bio izvršen u skladu sa pravilima, u obavezi je klijent, to jest roditelj ili staratelj deteta i da potpiše zvaničan ugovor sa ovom obrazovnom institucijom.

Naravno da je upis organizovan uz maksimalno poštovanje trenutno aktuelnog školskog kalendara, pa se za narednu školsku godinu upravo 31. avgust navodi kao poslednji dan kada je upis dozvoljen.

Sledeća Prethodna