Loading...

Medicinska sestra, promene u karijeri

autor: Srednja medicinska i IT Gimnazija | 24. 06. 2022, 2:17 pm
img-responsive

Posao u bilo kojoj struci ne mora da znači i zvanje za ceo život. Moderno tržište rada pruža brojne mogućnosti za promene, zanimanja se stalno menjaju i razvijaju, nastaju nova... Ukoliko se opredelite za posao medicinska sestra ili tehničar, i obrazujete se za ovaj lep i human poziv, otvaraju vam se, ako to poželite, prilike za promene u nekoliko smerova. Potencijalna nova radna mesta, na koja skrećemo pažnju, mogu da budu vaš izbor posle više godina, čak i više decenija radnog iskustva.

Ne zaboravite, pritom da Srednja medicinska škola Beograd, medicinska škola Kragujevac i odeljenja naše škole u drugim mestima nude mogućnosti za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za više atraktivnih medicinskih i nemedicinskih zanimanja. Izbor dobre kombinacije na vreme često je strateška prednost, korak ispred drugih u vašoj novoj karijeri.

Kao medicinska sestra ili tehničar, najpre, možete da donesete odluku da nastavite školovanje u nekoj od visokoškolskih ustanova zdravstvenog smera. Pored fakulteta za sestrinstvo, tu su i medicinski, farmaceutski, stomatološki fakultet.

Ukoliko steknete dovoljno iskustva i poželite posao sa manje stresa, dodatno formalno i neformalno obrazovanje može vas osposobiti za edukatora. Kod angažovanja nastavnika za pojedine predmete u medicinskim školama ceni se praksa koju imate kao medicinska sestra.

Zanimanje socijalni radnik još jedan je put koji možete da odaberete posle nekoliko godina karijere. I u ovoj profesiji biće vam potrebna empatija, posvećenost, požrtvovanost. Socijalni radnici rade sa osobama svih uzrasta, sa decom, starijima, osobama koje se resocijalizuju posle odvikavanja od narkotika ili posle zatvorskih kazni, sa siromašnima... sa zadatkom da im pomognu da podignu kvalitet života.

Medicinskim ustanovama biće u budućnosti potreban sve veći broj IT operativaca, a ko može bolje da poznaje detalje baza podataka i dokumentacije od medicinskih sestara... Ukoliko imate želju da se usavršavate u području informatike, to možete činiti i kao medicinska sestra ili tehničar, sa dobrom perspektivom za napredovanje. Kao medicinska sestra možete biti i član istraživačkog tima ako radite pri velikom kliničkom centru, ili imate specifična znanja i iskustva.

Ako odlučite da budete preduzetnik i svoj posao medicinske sestre organizujete sami, biće vam potrebne nove komunikacione i promotivne veštine, kako biste imali dovoljno pacijenata ili klijenata, kojima ćete uvek biti na raspolaganju. Internet savetovanja i prisustvo u onlajn medijima samo je jedan oblik na koji bi trebalo da budete spremni.

Pomenimo i jednu od najčešćih promena karijere u okviru poziva medicinske sestre i tehničara. Prekvalifikacija za fizioterapeutskog tehničara omogućava brojne prilike za zaposlenje, rad bez dežurstava, posao u sportskim kolektivima, banjama, domovima za stare... Potrebno je položiti samo nekoliko predmeta razlike, obaviti praksu i prepustiti se izazovima novog zanimanja.

A možda ćete, zašto da ne, osetiti dovoljno želje i ambicije da postanete deo rukovodećeg tima ustanove u kojoj radite, ili neke druge. Poznavanje organizacije posla, potreba i problema, procesa nabavke materijala i opreme... uz dodatna menadžerska znanja koje možete da steknete, je alternativa koja može biti i kruna vaše karijere.

Medicinske sestre mogu da se opredele naknadno i za poziv nutricioniste, personalnog asistenta za osobe sa invaliditetom, sestre za kućnu negu, logopeda...

Promenu posla verovatno ćete planirate dok radite kao medicinska sestra. Važno je da dobro razmislite šta je to što želite, procenite dobre i loše strane novog poziva, ocenite objektivno svoja znanja i veštine i započnete pripremu, korak po korak. Sigurno će vam biti potrebna neka vrsta dodatnog obrazovanja ili obuke, kao i razumevanje sredine, ali ako budete odlučni i dobro organizovani, iskoristićete sve prednosti znanja i iskustva medicinske sestre na vašem novom poslu.

Sledeća Prethodna