Loading...

U uniformi medicinske sestre, sa stilom

autor: IT Gimnazija | 18. 08. 2022, 11:17 am
img-responsive

Ustanova u kojoj ćete raditi kao medicinska sestra ili tehničar sigurno će imati određene standarde vezane za uniformu. Slično kao u drugim zanimanjima koja zahtevaju uniformu, njeno nošenje ne zabranjuje da imate svoj stil, istaknete individualnost, budete prepoznatljivi, naravno, sve u okvirima predviđenih normi.

Uz napomenu da Srednja medicinska škola Beograd, Srednja medicinska škola Kragujevac i naša odeljenja u još nekoliko gradova u Srbiji obezbeđuju uniforme za prvu godinu školovanja, dajemo vam nekoliko saveta i ideja o kojima možete razmisliti.

Prvi savet je da odaberete pravu veličinu – uniforma ne bi trebalo da bude suviše uska, ali ni preterano široka. Ako je dozvoljeno da birate kroj, neka bude sličan onom koji i inače nosite u slobodnom vremenu. Isprobajte više modela pre nego što odlučite, ili probajte slične modele garderobe koja nije uniforma. Predlažemo da ovde imate u vidu visok odnosno nizak struk, dužinu rukava, dužinu i širinu nogavica, dužinu gornjeg dela uniforme u odnosu na donji... Nemojte menjati ono u čemu se osećate, privatno, komforno i prijatno.

Nosite samo uniformu od kvalitetnih prirodnih vlakana, pošto su takvi materijali izdržljivi, upijaju znoj, a koža ima neophodnu ventilaciju. Obratite pažnju i na to koliko se materijal gužva, koliko je tanak, koliko je čvrst, da li je grub, ima li u sebi elastina...

Ako je dozvoljeno da sami odaberete boju uniforme među nekoliko ponuđenih, što se u privatnim zdravstvenim ustanovama sve češće dešava, probajte kompletnu uniformu u željenoj boji pred ogledalom. Obratite posebno pažnju da li vam boja dobro stoji uz lice, odnosno boju tena i kose, pošto će pacijenti i kolege u direktnom kontaktu prvo to opaziti kao privlačno ili odbojno. U licu bi trebalo da „zasijate“ i ostavljate utisak osobe od poverenja. Ako imate neobičnu nijansu kose, koja je vaš „zaštitni znak“ izvan posla, dobro rešenje za uniformu je bela boja.

Često se i kod nas može videti da u operacionim salama lekari i medicinske sestre nose hirurške kape sa printom. Print se sve više pojavljuje i na klompama namenjenim medicinskim radnicima. Možda baš ovde možete da dobijete ideju za slične detalje na delu uniforme koji će biti sa vama na radnom mestu. Zanimljivi su minijaturni izvezeni ili odštampani detalji, ali oni moraju biti postojanih boja, kako bi posle pranja na najvišim temperaturama sačuvali prvobitan izgled.

Koliko god bila stroga pravila ustanove, za dečija odeljenja i ambulante dozvoljeno je više slobode. Ako je vaše radno mesto vezano za zdravstvenu pomoć najmlađima, potrudite se da vaša uniforma ima primerena potpuno originalna obeležja koja nisu konfekcijska. Takvi dodaci, ako su diskretni, mogu biti na uniformi stalno, ali mogu biti i takvi da se po potrebi lako uklanjaju.

Slojevita uniforma ukoliko je dobro uklopljena izgleda lepo, a možete se poigrati sa kobinacijama noseći, na primer, tanku majicu dugih rukava ispod bluze sa kratkim rukavima. Ono što nije deo uniforme, a ipak predstavlja vaš stil, su ogrlica, sat, narukvica, minđuše, prsten, šnala u kosi... Medicinske sestre i tehničari trebalo bi da izbegavaju sve što im smeta u obavljanju posla, kao i ono što može da dođe u dodir sa površinama koje moraju biti sterilne.

Vratimo se na prethodno pomenute klompe. Medicinske ustanove obično, uz neophodna ograničenja, dozvoljavaju da izaberete obuću koja vam je najudobnija. Udobnosti, ako želite, možete da dodate i mali lični pečat.

Nošenje uniforme ima brojne prednosti – ona je praktična, komforna i prilagođena svim tipovima telesne građe. Uživajte u svom pozivu i ne zaboravite najvažnije – vaše znanje i angažovanje na poslu ipak je važnije od stilskih detalja. Za uniformu je dovoljno da bude čista, u odgovarajućoj veličini, i pravilno održavana.

Sledeća Prethodna