Loading...

Rad medicinskih sestara u inostranstvu, izazovi i prednosti

autor: IT Gimnazija | 11. 02. 2022, 2:54 pm
img-responsive

Da li razmišljate da bar deo života i profesionalne karijere medicinske sestre ili tehničara provedete u inostranstvu?

Osobe koje na kraju donesu ovakvu odluku, uslovno, mogu se podeliti u dve grupe. Mlade, koji po završetku obrazovanja žele da se oprobaju na poslu u drugoj državi, i iskusne medicinske sestre koje popravljaju svoj finansijski status privremenim radom. „Negde između“ nalaze se zdravstveni radnici koji porodično odlaze na unapred planiranu destinaciju, i pokušavaju da se zaposle, pre ili kasnije, u struci.

Rad u inostranstvu nosi brojne prednosti, ali i izazove koje je potrebno savladati. Jedan od prvih je učenje stranog jezika.

U toku školovanja, učenici medicinskih škola uče strani jezik četiri godine. Predlažemo da ovaj predmet ne zanemarujete, pošto ne znate kakve vas odluke u životu čekaju. Ako krenete na rad u inostranstvo, čak i ukoliko nije maternji u zemlji u koju idete, znanje jednog stranog jezika biće vaša velika prednost. Za vas imamo još jednu opciju. Srednja medicinska škola Beograd, Srednja medicinska škola Kragujevac, kao i druga odeljenja Srednje medicinske i IT gimnazije u Srbiji u kojima se odvija redovna i vanredna nastava, su mesta gde možete naučiti bilo koji strani jezik. Naš partner, škola jezika Akademija Oxford, nudi svim zainteresovanima kurseve više od 40 jezika za različite nivoe znanja, kao i polaganje ispita, uz dobijanje internacionalno priznatih sertifikata. Imajte u vidu da će u nekim zemljama, ipak, tražiti da ispit provere znanja jezika polažete po dolasku.

Sledeći izazov je zahtev budućeg poslodavca vezan za vaše formalne kvalifikacije. Važno je da dobro proučite uslove i ponudu, pošto se pojedinačni saveti ne mogu dati. Izvesne države su u proteklim godinama, zbog deficita medicinskih sestara, odlučile da olakšaju zapošljavanje stranaca. To obično podrazumeva organizovanje obuka na licu mesta kao načina da se prevaziđu razlike u diplomama, i obavi neka vrsta pripravničkog staža. U drugim, država zahteva najpre izjednačavanje diploma i dobijanje registracije od strane strukovnog udruženja, a tek potom ulazak u zemlju i traženje posla. U trećim zemljama, ustanova u koju idete je obavezna da vas sponzoriše i obezbedi registraciju pre dobijanja vize...

Pažljivo se raspitajte o još jednoj okolnosti – ono što važi za zdravstvene radnike koji dolaze iz određene zemlje, ne mora da važi i za radnike iz neke druge.

U pojedinim zemljama od medicinskih sestara se zahteva da stanuju u prostoru koji im obezbeđuje bolnica, dok u drugima to nije slučaj.

Proverite precizno na koji rok vas obavezuje ugovor. Ako niste zadovoljni, nećete moći da ga jednostrano raskinete bez ozbiljnih posledica.

Rad u bliskoistočnim državama podrazumeva prilagođavanje specifičnim kulturnim normama i obrascima vezanim za odevanje i boravak na javnom mestu, ali i u bolnici.

U pojedinim državama u ugovoru će striktno biti naglašeno da li ćete moći da povedete članove najuže porodice, ili viza važi samo za vas, uz povremene kratkotrajne porodične posete. Računajte da ćete za sve formalnosti pre odlaska morati da potrošite najmanje nekoliko stotina evra i nekoliko meseci angažovanja.

Iskusne medicinske sestre i tehničari, posebno oni koji imaju porodice, moraće sami da procene prednosti i nedostatke odlaska u inostranstvo.

Za mlade na početku karijere, prioriteti se donekle razlikuju. Ako ste u ovoj grupi, rad i iskustvo u drugoj zemlji biće vam veliki plus u poslovnoj biografiji i pomoć u budućem poslu.

Upoznaćete nove ljude, steći nove prijatelje i svakako raditi u stimulativnom okruženju.

Usavršićete jezik zemlje u kojoj radite.

Steći ćete važna životna i radna iskustva u situacijama u kojima ćete morati sami da se snalazite.

Ovo je bilo samo kratko podsećanje na izvesne okolnosti i procedure koje je neophodno sprovesti pre odlaska na rad u inostranstvo. Pretpostavljamo da ćete koristiti pomoć neke od proverenih agencija, dobro upoznatih sa zahtevima u zemlji u koju nameravate da odete, što je i naš savet za kraj.

Sledeća Prethodna