Loading...

Reč digitalno, postaje sve češća u našoj svakodnevnici. Razumite je u potpunosti.

autor: | 23. 08. 2019, 11:21 am
img-responsive

Bez obzira da li imate dodira sa time ili ne, činjenica je da digitalizacija u savremenom svetu i te kako uzima maha.

Dostupni su kako brojni digitalni uređaji, tako isto i aplikacije, ali i različiti sistemi i to u brojnim oblastima, koje su izuzetno značajne za funkcionisanje svakog pojedinca.

Šta označava pojam digitalno?

Prema definiciji koja je opšteprihvaćena, pojam digitalno vodi poreklo iz engleskog jezika. Tačnije, smatra se da je u pitanju složenica sastavljena od dve engleske reči i to od reči dig i reči all.

U principu se ona može slobodno prevesti kao sve ono što je brojevima izraženo.

Možda je na prvi pogled definicija kompleksna, ali treba imati u vidu da sve može da bude izraženo brojevima, te da jednostavnom promenom njihovih vrednosti može doći do različitih promena.

U kojim oblastima je najzastupljenija digitalizacija?

Naravno da u mnogim sferama može da bude korišćen pojam digitalno, odnosno digitalizacija. Ipak, ima oblasti u kojima je mnogo više zastupljena digitalizacija, te ujedno u okviru njih i ima mnogo bolji efekat.

Na prvom mestu je to oblast telekomunikacija, a digitalizacija se u tom slučaju ogleda u prenosu podataka i glasa putem bežičnih i mobilnih telefona.

Isto tako u brojnim elektronskim uređajima, koji se koriste kako u domaćinstvu, tako isto i u oblasti industrije i u mnogim drugim oblastima je zastupljena digitalizacija. Uređaji koji su digitalni su svakako mobilni telefoni, zatim telefonske sekretarice, ali isto tako i faks aparati i modemi. U elektronske uređaje koji se smatraju digitalnim spadaju i štampači i to laserski, zatim skeneri i fotokopir aparati, kao i televizori, te digitalne kamere i drugi.

Postoje i brojne aplikacije koje služe za prepoznavanje govora, zatim za prevođenje govora u tekstualne sadržaje i druge, tako da je i u okviru njih zastupljena digitalizacija.

Čini se da najčešće kada se pomene pojam digitalno, asocijacija bude usmerena na obradu slika, odnosno na takozvane digitalne fotoaparate. Međutim, digitalizacija je zastupljena i prilikom određivanja vremenske prognoze, ali i kada se obrađuju podaci vezani za seizmološke aktivnosti, kao i prilikom korišćenja radara i za mnoga druga geomorfološka ispitivanja.

Brojni specijalizovani uređaji, koji prvenstveno primenu imaju u različitim zdravstvenim ustanovama su takođe digitalni. A primarno se misli na EKG aparate, zatim na skenere i ultrazvuk, odnosno rendgen aparate, kao i na mnoge druge. Naravno da je u oblasti medicine digitalizacija svakako zastupljena i prilikom izrade brojnih medicinskih pomagala, kao što su na primer pejsmejkeri ili aparati za poboljšanje sluha.

Svakako u oblasti robotike, zatim u proizvodnim linijama u industriji digitalizacija ima značajnu primenu.

Trebalo bi razumeti u potpunosti ne samo određenje navedenog pojma, nego i prednosti koje ona može da ponudi. A svakako da bi trebalo maksimalno iskoristiti svete prednosti, jer u tome i jeste osnovna svrha primene digitalizacije.

Sledeća Prethodna