Loading...

U korak sa vremenom

autor: IT Gimnazija | 29. 07. 2019, 10:13 am
img-responsive

Vrlo je važno odabrati pravilno profesiju, te iz toga izvući maksimum i sa finansijske i sa profesionalne strane.

Ali s obzirom na to da deca u uzrastu od 14 - 15 godina ne znaju čime bi tačno želeli da se bave u većini slučajeva, dešava se da odaberu školovanje za obrazovni profil, koji im kasnije ne bude dovoljno interesantan ili jednostavno nije perspektivan.

Ipak, nije sve tako crno, kako može da na prvi pogled izgleda, jer u novije vreme postoje brojne specijalizovane obrazovne institucije, koje nude mogućnost promene zanimanja.

Idite u korak sa vremenom

U slučaju da i vi spadate u kategoriju ljudi, koji nisu pravilno odabrali profesiju, kojom žele da se bave u budućnosti, ne očajavajte. Za sve, pa i za to postoji rešenje.

A upravo to rešenje nudi IT gimnazija u Kragujevcu! Naime, prvo moramo naglasiti da je ova obrazovna institucija od strane nadležnog ministarstva Republike Srbije ovlašćena da sprovodi i programe dokvalifikacije, odnosno prekvalifikacije, ali i stručno osposobljavanje za brojne obrazovne profile. Sem toga, ko god to želi može da pohađa i vanredno ili redovno školovanje za bilo koji smer, koji se nalazi u ponudi.

Priznajemo da su smerovi naročito interesantni i izuzetno značajni, zato što su na tržištu rada upravo oni među najtraženijima.

Prvo i osnovno što je dostupno jeste gimnazija i to opšti smer, a školovanje se organizuje u okviru sportskog odeljenja.

Inače, po završetku bilo kog programa, kandidati stiču validnu diplomu i kasnije mogu, ako to žele da upišu određenu višu školu ili fakultet, kako bi svoj školovanje nastavili. Sem toga, među naročito traženenim zanimanjima, a koja se takođe nalaze u programu ove obrazovne institucije se nalaze i medicinska sestra - tehničar, kao i farmaceutski tehničar. A u skladu sa trenutno aktuelnim zakonom, svako ko bude stekao diplomu za jedno od tih zanimanja četvrtog stepena ima mogućnost i da upiše višu školu, odnosno Farmaceutski ili Medicinski fakultet. Zapravo, ako ima želju da nastavi svoje školovanje, ima i priliku da na taj način stekne zvanje diplomirani farmaceut, odnosno da postane vlasnik diplome Medicinskog fakulteta u okviru odabranog smera.

Trebalo bi da napomenemo i to da se u ponudi nalazi i mogućnost školovanja za sticanje zvanja geodetski tehničar - geometar, a posebno su tražena zanimanja u okviru IT sektora i u oblasti elektrotehnike, koja se takođe nalaze u ponudi te institucije.

Tako na primer svi koji su zainteresovani mogu da izvrše prekvalifikaciju, dokvalifikaciju ili stručno osposobljavanje, te da odaberu vanredno ili redovno školovanje za zanimanje elektrotehničar procesnog upravljanja, kao i za obrazovni profil elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Osim njih, u ponudi su i obrazovni profili tehničar grafičkog dizajna, administrator računarskih mreža i elektroinstalater. Takođe, svako ko ima želju ili volju, odnosno ko je zainteresovan može da stekne diplomu za zanimanja elektrotehničar energetike, elektrotehničar informacionih tehnologija ili elektrotehničar računara.

S obzirom na to da IT gimnazija Kragujevac poštuje u potpunosti sve smernice koje navodi nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naše zemlje, to su pojedini profili trećeg, a pojedini četvrtog stepena. Naravno da sve zavisi i od kvalifikacija koje je kandidat prethodno stekao, ali i od toga čime zapravo on želi u budućnosti da se bavi.

Trebalo bi da svi budu informisani i da diplome, koje će steći nakon što završe pohađanje izabranog programa školovanja mogu prema trenutno aktuelnim pravilima da budu upisane ne samo u CV svakog kandidata, nego i u njegov radni dosije. Naravno, on mora imati otvoren radni dosije u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje, te je vrlo važno da se stručnjacima koji su u okviru te institucije zaposleni on obrati nakon što postane vlasnik diplome za konkretno zanimanje i da zvaničan upis tog dokumenta u skladu sa važećim pravilima zahteva.

Imajte na umu da jedino ukoliko idete u korak sa vremenom, možete napredovati ne samo na profesionalnom, nego i na ličnom planu. Zato odlučite na vreme da promenite zanimanje ili da pristupite programu koji uključuje stručno osposobljavanje za jedan od najtraženijih obrazovnih profila, odnosno vanredno školovanje ili redovno, te poboljšajte svoje šanse za pronalaženje mnogo bolje plaćenog posla.

Sledeća Prethodna