Loading...

Zašto su IT zanimanja toliko plaćena?

autor: IT Gimnazija | 27. 06. 2019, 3:25 pm
img-responsive

Bez savremenih tehnologija je svet postao nezamisliv, pa nije ni začuđujuće što su zanimanja IT struke postala izuzetno tražena.

U suštini, svako ko pohađa edukaciju za bilo koji obrazovni profil IT struke vrlo lako posle sticanja diplome može i da pronađe posao. A tome svakako treba dodati i informaciju da su u pitanju naročito dobro plaćena zanimanja, što je svakako vrlo važno.

Još je i dodatna olakšavajuća okolnost to što brojna zanimanja iz IT struke podrazumevaju i samostalni rad, tako da mogu biti obavljana i od kuće.

Zašto su IT zanimanja toliko plaćena?

Da bi internet prezentacija određene kompanije bila uspešna, potrebno je da budu angažovani mnogi IT stručnjaci. A u tom slučaju za web dizajn, ali i za primenu alata SEO (Search Engine Optimisation) imaju ključnu ulogu u kreiranju web prezentacije određene firme. Sve to je vrlo važno za uspešnost njenog poslovanja, pa mnogi vlasnici kompanija ne žale novac koji daju za izradu web sajta. Takođe, IT stručnjaci koji su na tome angažovani imaju mogućnost i da rade od svoje kuće, što je sasvim sigurno jedna od velikih prednosti.

Pored toga što je naročito traženo, zanimanje administrator računarskih mreža se svrstava u jedno od najplaćenijih zanimanja u IT sektoru. Naravno da postoje brojne razlozi za to, a osnovni je to što stručnjak kvalifikovan za konkretno zanimanje ima zadatak da vodi računa o određenoj računarskoj mreži u nekom preduzeću, što je izuzetno važno za funkcionisanje svih njegovih sektora.

Kada je u pitanju zanimanje tehničar dizajna grafike, naglašavamo da i ona spada u red izuzetno dobro plaćenih poslova. U suštini, svako ko se kvalifikuje za to zanimanje na idealan način spaja znanje iz oblasti informacionih tehnologija sa kreativnošću. Naime, tehničar dizajna grafike ima zadatak da osmisli vizuelni identitet preduzeća, te da na taj način omogući vlasnicima da se na što bolji način predstave klijentima, odnosno potencijalnim korisnicima usluga ili kupcima određenih proizvoda. Svakako da je to izuzetno značajno za uspešno poslovanje određene kompanije, pa nije ni čudno što i ovo zanimanje spada u red bolje plaćenih u IT sektoru.

Naročito je važno napomenuti da ne treba biti nerealan, kada su u pitanju plate u IT sektoru. Naime, svako ko je na početku svoje karijere mora da se pomiri sa činjenicom da će imati nižu platu od nekoga ko iza sebe ima godine iskustva i zavidan kvalitet rada. Ali strpljivim učenjem i radom na sebi, vrlo lako kandidat može doći do toga da pronađe izuzetno dobro plaćen posao u IT sektoru.

A u tome će im pomoći IT gimnazija Kragujevac, koja organizuje kako redovno i vanredno školovanje za obrazovne profile u oblasti informacionih tehnologija, tako isto i stručno osposobljavanje. Ukoliko neko želi da promeni zanimanje ili da se doškoluje, tu je i program prekvalifikacije, odnosno dokvalifikacije za jedno od najbolje plaćenih zanimanja.

Sledeća Prethodna