Loading...

Administrator računarskih mreža

autor: IT Gimnazija | 13. 08. 2018, 2:51 pm
img-responsive

Koje poslove obavlja administrator računarskih mreža?

Imate strast prema računarima i tehnologiji i želeli biste da ih spojite u jednu savršenu karijeru? Ukoliko je odgovor potvrdan razmislite o polju informacionih tehnologija (IT) kao odličnom mestu za kombinovanje vaše veštine na računarima i ljubavi prema tehnologiji. Područje dizajniranja računarskih sistema je zabavan, ali i vema zahtevan posao u brzo promenljivom svetu u kojem svi danas živimo. Od zakazivanja termina kod lekara, provere bilans na računu do čitanja članka na portalima - iza svake računarske mreže je mrežni administrator koji održava stvari bez problema.

Šta je tačno posao administratora računarskih mreža?

Administrator računarskih mreža, ponekad zvani administrator sistema, odgovoran je za održavanje i organizovanje računarske mreže. Svaka kompanija ili organizacija koja koristi višestruke računare ili softverske platforme zahteva mrežnog administratora kao koordinatora različitih sistema. Prema nezvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje potražnja za profesijama vezanim za IT sektor značajno će se povećati do 2024. godine. Administratori računarskih mreža će posebno biti u velikoj potrazi jer kompanije i organizacije investiraju u noviju, bržu tehnologiju i mobilne mreže. Očekuje se i rast u zdravstvenoj industriji pošto se povećava upotreba informacionih tehnologija.

Koja su zaduženja administratora mreže?

Posao administratora računarskih mreža može biti širok ili uzak u zavisnosti od poslodavca, ali i složenosti računarskih mreža. Ali generalno, mrežni administrator je odgovoran za sledeće zadatke:

  • Instaliranje mrežnih i računarskih sistema
  • Održavanje, popravak i nadogradnja mrežnih i računarskih sistema
  • Dijagnostikovanje i rešavanje problema ili potencijalnih problema sa mrežom kao i hardverom, softverom i sistemima
  • Nadgledanje mreže i sistema za poboljšanje performansi

Koje su veštine potrebne administratoru računarskih mreža?

Administratori računarskih mreža su odgovorni kako za samu mrežu, tako i za softver i hardver, kao i za timove i krajnje korisnike koji te mreže koriste. To znači da administrator računarskih mreža treba da ima veštine rešavanja problema i dobru komunikacju sa ljudim. Pored neophodnih tehničkih znanja, ovo su neke od potrebnih veštine koje poslodavci traže od administratora računarskih mraža:

Analiza i kritičko razmišljanje

Administratori računarskih mreža moraju da istražuju i rešavaju probleme logično i dosledno.

Vremenski menadžment

Administrator računarskih mreža istovremeno radi i na nekoliko projekata. To znači da je od suštinskog značaja dobra organizacija vremena kao i sposobnost prepoznavanja onoga što sledi.

Međuljudske veštine

Administrator računarskih mreža rade sa nizom ljudi, od mrežnih inženjera, svojih kolega administratora do krajnjih korisnika i zato je veoma važno da poseduju dobre veštine komunikacije i sposobnost prilagođavanja sredini i sagovorniku.

Doživotno učenje

Tehnološko polje se stalno menja, što znači da administratori računarskih mreže moraju biti spremni da uče i razvijaju se s njim. Dobri administratori mreže mogu se prilagoditi novim tehnikama i tehnologijama tokom svoje karijere.

Gde se mogu zaposliti administratori računarskih mreža?

Ako razmišljate o karijeri kao administrator računarskih mreža, nemojte se plašiti da vam je polje rada veoma usko i da nećete imati gde da se zaposlite jer na osnovu podataka u toku prošle godine najviše administratora računarski mraža je bilo zaposleno u:

  • Stručnim, naučnim i tehnološkim ustanovama
  • Osiguranju
  • Obrazovanju
  • Zdravstvu
  • Pogonima za proizvodnju opreme za transport.

Kakav je tipičan dan kao za mrežnog administratora?

Kao što se vidi u gore navedenim zadacima, mrežni administrator ima širok opis posla: upravljanje celom mrežom, sprečavanje i rešavanje mrežnih problema i podrška određenom broju timova i pojedinaca. To znači da retko postoji "tipičan dan" u životu administratora mreže.

Sledeća Prethodna