Loading...

Kako izabrati odgovarajuću srednju školu

autor: IT Gimnazija | 25. 06. 2017, 4:44 pm
img-responsive

Sasvim je za očekivati da se svaki učenik završnih razreda osnovne škole u nekom trenutku zapita čime bi želeo da se bavi, odnosno koju bi srednju školu voleo da upiše. A budući da je izuzetno veliki broj i državnih i privatnih srednjih škola, te da on iz godine u godinu raste, naročito u sferi privatnih obrazovnih institucija, sasvim je jasno i zbog čega je sve teži izbor.
Iz tog razloga smo odlučili da ukratko navedemo gotovo sve detalje koje bi trebalo analizirati prilikom donošenja konačne odluke o izboru one srednje škole koju će učenik da pohađa.

1. Razmislite o svojim interesovanjima

Svakako se ne može osporiti činjenica da deca u tim godinama baš i ne razmišljaju naročito o tome koju bi srednju školu želeli da upišu. Sreća, te ima i onih koji od malih nogu znaju čime bi želeli da se bave, tako da za njih nema nikakve bojazni.
Dakle, trebalo bi prvo da dobro razmislite šta vas zanima najviše od školskih predmeta, a primarno da se fokusirate na to da li su vam bliskije prirodne ili društvene nauke.

2. Da li vas interesuje zanimanje III ili IV stepena?

Koga god da upitate da li je bolje školovati se za obrazovni profil trećeg ili četvrtog stepena, vrlo verovatno će vam odgovoriti da je najbolja opcija steći diplomu za odabrano zanimanje četvrtog stepena.
Razloga za to je zaista mnogo, a na prvom mestu je činjenica da je, u principu znatno jednostavnije naći posao u struci za konkretno zanimanje četvrtog stepena, nego što je to moguće učiniti kada neka osoba poseduje diplomu za bilo koje zanimanje trećeg stepena.

3. Pogledajte gde se nalazi srednja škola koju biste želeli da pohađate

Često se ne obrati pažnja na ovaj, mora se priznati vrlo važan detalj, a što neretko rezultira željom za promenom škole.
Naime, iako se, recimo IT gimnazija Kragujevac nalazi vrlo blizu centra grada, činjenica je da se mnoge srednje škole, kako državne tako i privatne, neretko nalaze na priličnoj udaljenosti od centra konkretnog grada. Svakako to ne znači da njih ne upisuju deca, već je preporuka da svako od njih pre donošenja konačne odluke, dobro prouči na koji način bi mogao da se najbrže preveze do škole.

4. Kontaktirajte nekoliko škola koje su vam najzanimljivije

Dakle, sasvim je jasno da je proces odabira odgovarajuće srednje škole obično dugotrajan, te da iziskuje angažovanje kako samog učenika, tako i njegovih roditelja, odnosno staratelja.
Nekako se podrazumeva da se već početkom osmog razreda počinje više govoriti o tome koju bi školu dete trebalo da upiše, a sve to, naravno pod uslovom da do tog trenutka nije sasvim siguran šta ga zanima, to jest ako pre toga nije već odlučio čime želi da se bavi u daljem životu, te koju srednju školu bi voleo da upiše.
Zato i savetujemo da se najpre izabere širi krug, a u koji bi ušle sve škole koje mogu adekvatno da pruže odgovor na zahteve deteta u svakom smislu. Zatim bi bilo najbolje da među njima svaki potencijalni učenik i njegovi staratelji ili roditelji zajedno, izdvoje nekoliko njih, a koje bi mogle da uđu u uži izbor i to bez obzira da li su u pitanju privatne ili državne škole.
Svakako je najbolje na vreme kontaktirati svaku od njih, a kako bi se blagovremno saznali svi detalji vezani kako za organizovanje nastave, tako i za postupak upisa, ali i za uslove koji se odnose na plaćanje, a ako su u pitanju privatne srednje škole.

5. Obavezno sve zapisujte

Zapravo se to odnosi na prethodnu stavku, jer se svakako preporučuje da zapišete svaki detalj koji ćete pronaći na sajtu željene srednje škole, odnosno koji ćete dobiti prilikom odlaska na razgovor, a što je mahom običaj u privatnim srednjim školama. Kada kažemo da zapisujete sve, to zaista podrazumeva sve, jer će vam dobijene informacije svakako biti od koristi kada budete donosili konačnu odluku.
Podrazumeva se da su sve smernice koje su do sada navedene samo ideje, a koje bi svakako trebalo poštovati, pošto će vam sigurno temeljna priprema i analiza pomoći kada budete došli do trenutka da donesete konačnu odluku o tome koju bi srednju školu trebalo da upišete, a svakako je od presudne važnosti u tom slučaju i sud roditelja (staratelja) svakog deteta.
Trebalo bi imati na umu da je u pitanju detetova budućnost, tako da bi trebalo ovom zadatku da se svi zajedno posvete u potpunosti, a kako bi svaki budući srednjoškolac zaista pravilno bio usmeren na pravi put, odnosno kako bi mu bilo omogućeno da se u budučnusti bavi upravo onim poslom koji mu najviše odgovara.

Sledeća Prethodna