Loading...

Saveti za rad sa decom

autor: IT Gimnazija | 14. 12. 2022, 11:15 am
img-responsive

Medicinske sestre i tehničari mogu pomagati deci u bolnicama i ambulantama na više odeljenja, ne isključivo na pedijatriji. Od službe hitne pomoći i urgentnog centra, preko previjališta, laboratorije, sve do fizioterapeutskih sala i stomatologije, mali pacijenti zahtevaju specifičnu pažnju i razumevanje za njihov uzrast i potrebe.

U velikim gradovima možda će pojedine službe biti organizovane isključivo za decu. Srednja medicinska škola Beograd i Medicinska škola Kragujevac primeri su ustanova u kojima će učenici već na praksi naučiti od starijih kolega korisne obrasce ponašanja. Ukoliko, međutim, život i rad vezujete za malo mesto, pored teorijskog znanja o radu sa decom dobro je poštovati nekoliko saveta.

Ako ste u prilici, napravite poseban prostor za preglede dece. Mogućnosti mogu biti ograničene, pa to ne mora biti zid oslikan junacima iz crtanih filmova, ili kompletan mobilijar prilagođen uzrastu. Budite kreativni i u jednom uglu ordinacije osmislite nekoliko detalja, kao što su simpatična korpa za otpatke ili čiviluk sa dečijim motivima, tabla sa magnetima i crtežima...

Komunicirajte sa detetom na njegovom nivou o tome kako se oseća i šta ga boli.

Naučite unapred ime deteta koje dolazi na pregled. Predstavite se i obratite se detetu po imenu. Tako će vas ono prihvatiti kao osobu, a ne bezličnu medicinsku sestru koja se sprema da primeni izvesne, za njega nepoznate, procedure.

Spustite se bliže visini deteta, sedite ili čučnite – dete će tako dobiti utisak da ga bolje čujete i razumete, što će ga učiniti spremnijim za saradnju.

Obavezno se nasmejte kad dete uđe prvi put u prostoriju, ili se prvi put susrećete sa njim.

Budite spremni da obezbedite maksimalno prisustvo roditelja. Za mnoge postupke dete može ostati da sedi u krilu roditelja, ili drži majku ili oca za ruku.

Pozovite dete da vam pomogne, upravo tim rečima. Deca to vole. Mala zaduženja tokom pregleda zaokupljaju pažnju mališana i smanjuju strah. Zamolite dete da vam pomogne tako što će pridržavati flašicu alkohola, ali i držati svoju nogu u određenom položaju tokom snimanja, na primer.

Budite iskreni i nemojte lagati da nešto neće boleti, ako mora da boli. Saopštite to sa optimizmom i u blažoj formi, a ukoliko je dete starije objasnite zbog čega i koliko dugo će boleti pre nego što stvarno prestane.

Govorite normalno, izbegavajte visoke tonove i „raspevani“ glas. Deca vole da budu tretirana kao ravnopravna i odlično prepoznaju pretvaranje.

Odajte detetu priznanje da je hrabro, čak i ukoliko se očekuje kontrolni pregled koji ne boli. Pohvalite ga što je mirno, kažite da se i vi bojite injekcije, pozovite ga da bude jako i izdrži bol ako je povreda u pitanju, uputite mu reči podrške.

Objasnite mu obavezno šta ćete uraditi vi ili lekar pre nego što ga dodirnete, uz rečnik primeren uzrastu.

Uključite dete u razgovor. Pitajte ga kako se oseća ili šta se dogodilo, i uzmite u obzir njegov opis iako će vam odgovor dati i roditelj, odnosno odrasla osoba koja je dovela dete. Saslušajte svako pitanje mališana i odgovorite na njega.

Obrazujte se za rad sa mladima tako što ćete pratiti ono što je njima zanimljivo, kako biste mogli da donekle ravnopravno učestvujete u razgovoru, i ostvarite bolji kontakt. Naslovi savremene popularne kulture, gejming likovi, muzičke zvezde... prisutni su na sve ranijem uzrastu.

Ključne reči za rad sa decom su razumevanje i strpljenje. Deca se razlikuju po svom nivou razvoja, temperamentu, iskustvima, sredinama iz kojih dolaze, po zdravstvenim problemima koje imaju... Starija ili mlađa, uplakana ili ne, manje ili više spremna na komunakaciju i saradnju... sva ona su vaši najvažniji pacijenti, kojima možete da stvorite ugodnije okruženje, u kojem će i lečenje biti efikasnije.

Sledeća Prethodna