Loading...

Šta zapravo spada u IT sektor?

autor: IT Gimnazija | 18. 02. 2019, 9:16 am
img-responsive

U doba kada je plasirana odrednica informacione tehnologijue, odnosno IT, bilo je popularno korišćenje pojma obrada podataka. A onda se izvesni Džim Domsik, koji je u Americi radio kao menadžer sektora zaduženog za obradu podataka u jednoj kompaniji, koja je poslovala u sektoru automobilske industrije, dosetio 1981. godine da lansira ovaj termin, koji je danas izuzetno popularan širom sveta.

Prema zvaničnoj definiciji, informacione tehnologije imaju za cilj najpre izučavanje softvera (programa i aplikacija), odnosno hardvera, kao i informacionih sistema, a zatim i njihovo dizajniranje i razvoj, te implementaciju, to jest primenu, kao i pružanje podrške za korišćenje svih programa, aplikacija i informacionih sistema različite vrste.

Šta zapravo spada u IT sektor?

Iako bismo slobodno mogli da kažemo da su zanimanja u IT sektoru sve traženija, ali i zastupljenija u praksi, neretko se događa da mnogi nisu baš sasvim sigurni šta se tačno može svrstati u tu oblast.

Najjednostavnije bi bilo reći da svi oni poslovi koji su vezani za računare, odnosno za softver i hardver, spadaju u IT sektor. Naravno da to nije sve, jer treba pomenuti i ona radna mesta koja se tiču rada sa bazama podataka, odnosno sa informacionim sistemima, ali i sa oblašću dizajna i programiranja. Ipak, ni tu nije kraj, budući da su svi poslovi koji su vezani za rad na internetu, takođe svrstani u IT sektor, a pod tim se misli na primer na vođenje FB stranica, Instargram naloga, copywriting, ali i Content marketing i mnoge druge radne pozicije, koje su isključivo vezane za predstavljanje sadržaja na globalnoj mreži.

Pored tih zanimanja, u IT sektor spadaju i ona koja su vezana za bezbednost na internetu, odnosno za rad sa podacima (etički haker, na primer).

Dakle, osim programera, koji je specijalizovan za rad u različitim programskim jezicima, trebalo bi pomenuti i zanimanja kao što su na primer sofver developer i web developer, a koja isto tako spadaju u IT sektor. Naravno, web dizajneri, zatim administratori mreža i .NET developeri, kao i softver inženjeri, te administratori baza podataka, ali i projektanti informatičkih sistema će takođe biti svrstani u ovaj sektor, koji je zaista u ekspanziji poslednjih godina.

Pored toga što često mogu, prilično lako i brzo da pronađu zaposlenje, ovi stručnjaci imaju i značajnu prednost nad ostalima, zato što mogu svoj posao obavljati i od kuće, a kada se tretiraju kao takozvani frilenseri.

Ipak, sve to zvuči zaista bajkovito za mnoge, koji nisu baš u potpunosti upućeni u način fuinkcionisanja ovih i mnogih drugih stručnjaka. Naime, neretko se u praksi događa da oni bivaju prinuđeni da ostaju duže na svom radnom mestu, odnosno da ako rade od kuće, ne spavaju noćima, sve dok ne završe svoj posao. Naravno da mnogima to deluje nemoguće, ali ko ima dodira sa IT stručnjacima, sigurno zna da većina njih upravo na taj način funkcioniše i da se u većini slučajeva radi o pravim perfeksionistima u poslu. Upravo iz tog razloga oni, neretko rade mnogo više nego neko ko, jednostavno ode na svoje radno mesto da “odradi” svoj posao i da nakon toga ode kući, kako bi odmarao i spremio se za sutrašnji radni dan.

Zato nemojte da vas čudi ako od nekog IT stručnjaka čujete da nije mogao da ostavi svoj posao dok nije rešio sve probleme, koji su se recimo pojavili prilikom testiranja novog softvera, jer je to sasvim sigurno tako.

Ali i pored svega toga, gotovo nikada nećete čuti da se oni žale na toliko posla, jer ljudi koji se bave poslovima u IT sektoru mahom u tome uživaju i baš iz tog razloga su i tako posvećeni svom poslu.

Sledeća Prethodna